På nyhetsplats i tisdagens tidning presenterades siffror från Försäkringskassan som visar att sörmländska män tar ut allt fler föräldradagar. Det är naturligtvis välkommet.
I exempelvis Eskilstuna tog papporna ut 22 procent av föräldradagarna 2014, mot 18 procent 2004. I Strängnäs var motsvarande siffror 26 procent 2014, kontra 22 procent 2004 och i Flen 20 procent 2014, jämfört med 18 procent 2004.
Samtidigt lägger sig Sörmlandspapporna, med sina totalt 23 procent av föräldradagarna, ett par procentenheter under rikssnittet. Som helhet går utvecklingen mot ett jämställt uttag i föräldraförsäkringen i Sverige framåt, men långsamt.
I inledningen av november stödde som väntat Folkpartiet och Vänsterpartiet regeringens förslag om att ytterligare en månad i föräldraförsäkringen ska öronmärkas för vardera föräldern, när frågan behandlades i riksdagens socialförsäkringsutskott. En tredje så kallad pappamånad införs därmed i januari 2016. Det är ett litet men betydelsefullt steg för jämställdheten.
Att kvinnor tar ut merparten av föräldradagarna hänger samman med att de också utför obetalt hemarbete i större utsträckning än män, samt har lägre genomsnittligt månadsinkomst. I en ny rapport med titeln "Familjepolitik för alla?" till Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) belyser författarna detta.
De konstaterar bland annat att par som har delat föräldraledigheten jämställt också oftare delar mer jämställt på planeringen av hushålls- och omsorgsarbetet, såsom hämtning och lämning av barn, matinköp och matlagning. Trots det tenderar kvinnor också i sådana relationer att behålla huvudansvaret för vissa sysslor, som exempelvis tvätt och barnets kläder.
Sett till skillnaden i löneinkomster mellan kvinnor och män framhålls att denna är minst för par som delat jämställt på föräldrapenningen.
En av slutsatserna som dras i rapporten till ESO lyder: "Om målet är att öka jämställdheten i betalt och obetalt arbete är ökad reserverad tid i föräldrapenningen en viktig reform."
Andra åtgärder, såsom den jämställdhetsbonus som den tidigare alliansregeringen införde, har däremot inte visat sig ha några effekter på uttaget av föräldrapenning. Nuvarande regering avser därför att avskaffa bonusen 2017.
Även om en tredje pappamånad är ett viktigt steg i rätt riktning borde takten på en förändring av föräldraförsäkringen mot fler reserverade dagar ökas. I två av statens offentliga utredningar, från 2005 respektive 2015, föreslås också att fem månader reserveras för vardera föräldern, men hittills har den politiska viljan att genomföra detta saknats.
Det är synd. Både Sörmland och Sverige som helhet mår bra av ökad jämställdhet i form av likartade möjligheter på arbetsmarknaden och ett större gemensamt ansvarstagande i hemmet bland kvinnor och män.