Parken Zoo behöver en privat ägare

Irja Bäckström har rätt. Parken Zoos affärsmodell håller inte. Höga fasta kostnader och en kort säsong för intäkter bäddar för fortsatta förluster.

Ledare2014-10-03 05:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Irja Bäckström har avsatts från vd-posten av en styrelse som underlät att informera bolagets ägare i förväg. Ägarna – genom kommunalråden Jimmy Jansson  (S) och Magnus Johansson (MP) – har pratat missnöjt, bland annat om brist på förtroende för styrelsen. Därefter har inget hänt.

Med andra ord: allt är som vanligt i den relationen i Parken Zoo.

Men ljuset är åter satt på bolaget och dess framtid. Vad ska Parken Zoo ägna sig åt i framtiden, varför och hur? Bäckströms avslutande kommentarer om Parkens framtid är mycket intressanta. Hon säger att bolaget inte kommer att gå med vinst nästa säsong. Och även om hon inte uttalar det i klartext menar hon uppenbarligen även säsongen därpå och den som kommer efter och nästa…

Orsaken är att Parken Zoos affärsmodell är ohållbar eller åtminstone mycket skör. Bolaget har kostnader året om men intäkter bara under en kort sommarsäsong. Om vädret slår fel – om det är för varmt, för kallt, för blött – sjunker besökssiffrorna och förlusten växer. Samtidigt får Parken allt hårdare konkurrens från andra besöksmål i regionen.

Den väg som Bäckström pekar ut handlar om evenemang året om. Det kräver dock investeringar som kommunen inte orkar med. Alltså krävs en privat ägare.

Bäckströms tanke är inte ny men den har nog inte formulerats så tydligt av en ledande person i bolaget tidigare.

Det finns förstås inslag av talan i egen sak i Bäckströms kommentarer. Men hon har rätt. Försäljning till en privat ägare, investeringar och framgång är en resa som gjorts av andra kommunala parker av det här slaget.

Det kanske tydligaste exemplet är Furuviksparken i Gävle. Under alla år som den ägdes av kommunen gjorde den förluster. Mellan 1996 och 2004 betalade Gävle kommun ut 100 miljoner kronor i förlusttäckning. Därefter såldes parken till personalen som två år senare gjorde vinst och sålde det sedan vidare till Parks and Resorts Scandinavia som investerade och byggde ut.

Sedan dess har Furuviksparken gjort vinst varje år fram till 2012 och 2013 då bolaget noterade förluster på ett par miljoner. Det kommer dock inte i närheten av de förlustsiffror som Parken Zoo redovisar år efter år.

Eskilstuna kommun inledde för ett par år sedan en process för delvis försäljning av Parken. Men processen avbröts när en utvärdering rekommenderade antingen att kommunen skulle sälja allt eller inget. Den politiska majoriteten valde inget.

De ansvariga politikerna bör tänka om. Kommunen har nu testat allt som går – omorganiserat, bytt flera vd-ar, satt in en styrelse som ska ha sakkunskap (även om man kan fråga sig hur det står till med branscherfarenheten i nuvarande styrelsen). Så vad återstår?

En försäljning kan komma att förändra Parken Zoo till något annat än Eskilstunaborna är vana vid. Men nytt måste inte vara sämre, som Furuviksparken visat.

Och kanske vore det ingen förlust om exotiska djur i bur försvann. En sådan miljö för djur känns urtida i Sverige en bit in på 2000-talet.