Det kommer att bli nybyggda järnvägsspår från Järna över Nyköping till Norrköping. Av alla delar i de planer som funnits på nya snabbtågsbanor är det denna sträcka som ligger närmast till och som i viktiga delar är förberedd och möjlig att sätta igång relativt snabbt.
Det är inte den enda förstärkningen av Sörmlands järnvägsnät som är på gång, den ökade kapaciteten mellan Södertälje och Eskilstuna ligger långt fram i planeringen, med inte minst dubbelspår och stationsombyggnad i Strängnäs.
Den nuvarande kapacitetsbegränsningen mellan Katrineholm och Stockholm är alltså tillfällig. En stor del av tågtrafiken som nu går förbi Katrineholm mot Öster- götland och Skåne, nästan alltid utan uppehåll i Flen, kommer att gå över Nyköping i stället.
När bara bygget i Strängnäs är klart bör det också bli möjligt att låta en del tåg mot Göteborg gå över Eskilstuna och Örebro. Dessutom ska flaskhalsen närmast Stockholm, norr om Mälaren, försvinna genom utbyggnad till fyra spår, så att fler tåg mot Göteborg borde kunna gå den vägen.
Inget av detta blir klart 2014, det tar tid att bygga järnväg, och även att öka till fler spår på befintliga sträckor. Men att göra något så drastiskt som att ta bort tågtrafiken till Gnesta för att få plats med fler fjärrtåg är en åtgärd med stora regionala konsekvenser, för en ganska marginell förbättring när det gäller trafiken Stockholm – Göteborg.
För Sörmland är Trafikverkets överväganden om att mota bort Gnestas många tågresenärer till bilar och bussar ett av mest negativa förslag som förekommit på ett bra tag. Gnesta är ingen obetydlig ort, och centralort för en ganska stor omgivande bygd. Både pendel- och regionaltågen är viktiga delar av regionens trafikförsörjning.
Som det nu är har dock Gnesta inte nödvändigtvis Stockholmslandstinget och dess lokaltrafikbolag SL som aktiva försvarare i samma utsträckning som om Gnesta självt tillhört det landstinget. Hotet mot tågtrafiken kan väcka liv även i den frågan.
Hur det nu än blir med det bör nedläggning av Gnesta som ort med järnvägstrafik inte godtas. Regeringen bör stoppa dessa planer, om de inte redan innan dess faller bort.
De som kan vilja köra fler Göteborgståg, och göra det i konkurrens med SJ, får vänta tills det blir plats på spåren, som det kommer att bli när olika investeringar blir gjorda. Att ta pendeltågens tåglägen för att ge till fjärrtrafik har stora nackdelar, som berör många människor.
En ökad kapacitet, med fler sittplatser mellan Stockholm och Göteborg går dessutom att åstadkomma med de tåglägen SJ redan har. Det går att ha längre tåg. Bland annat brukar ju SJ köra sammankopplade X2-tåg.
Frågan är dessutom en påminnelse om att det av många andra skäl är angeläget att få igång den stora investering som löser alla kapacitetsproblem i området, med de nya spåren förbi Nyköping. I höstens budget bör fler besked i den frågan kunna ges.