Det är musikläger för tjejer i åldern 12-16 år. I år arrangeras det på tolv platser i landet.
Ett av dessa Popkollon finns i Sörmland. Närmare bestämt på Åsa folkhögskola i Sköldinge. 30 tjejer ägnar dagarna och kvällarna åt att skriva och spela musik. Kollot avslutas med en konsert i Lokstallarna i Katrineholm på lördag.
Popkollo är i dag en riksorganisation som arbetar med jämställdhet, musik och unga tjejer. På sommarlägren ges tjejerna en möjlighet att utveckla sin musikaliska individualitet, få kunskap om hur man skriver låtar och få glädjen som det innebär att spela med andra.
Att Popkollo över huvud skapades berodde på att Marit Bergman kände sig väldigt ensam som kvinna när det var spelningar på festivaler och andra samlingar. Oftast var hon helt ensam kvinnlig artist. Det födde tanken att många tjejer aldrig fick chansen att utvecklas som musiker och att hon ville göra något åt det.
Musik är viktigt för de allra flesta av oss. Musikvalet är högst individuellt. Men ständigt hör vi den – musiken. Vi hör den i hörlurarna när vi är ute och joggar eller går, vi lyssnar gärna på musik när vi kör bil, musiken finns i varuhusens högtalare, hos frisören och när vi tittar på filmer. Vi går på konserter och lyssnar på vissångare vid mindre tillställningar. Exemplen kan mångfaldigas.
Och att musiken betyder något viktigt förstår man när musiken fungerar som terapi för exempelvis personer på demensboenden. Ofta lyser de upp och stampar takten till eller sjunger med i sånger från förr.
Svenska artister och låtskrivare är framgångsrika internationellt. Stora namn på artisthimlen från en tid för inte alltför länge sedan är förstås Abba, Roxette och Cardigans. Swedish House Mafia skördade väldiga framgångar innan de tröttnade på varandra och på turnélivet. Under artistnamnet September var Petra Marklund, nu programledare för Allsång på Skansen, större i USA än i Sverige. Sahara Hotnights var ytterligare en storhet.
Nu är det i stället Avicii (Tim Bergling), systrarna Söderberg i First Aid Kit och Robyn och i viss mån unge Yohio som sprider sin musik över världen. Och flera andra band och artister, som kanske inte ännu är så namnkunniga för den svenska allmänheten.
Alla musikutövare kan förvisso inte bli världsartister. Men om ungdomar tidigt stimuleras till att skapa och spela musik, göds ett intresse som kan växa till en framtida försörjning. Men inte heller det är alla förunnat. Dock läggs alltid grunden till en hobby som kan ge vardagen en guldkant.
Popkollot i Sköldinge och på elva andra orter i landet ger i år hundratals tjejer en bra och god knuff in i musicerandet. Tyvärr behövs dessa kollon. Också musikvärlden är en värld där männen tar störst plats.
Att få utvecklas i lugn och ro och utan att störas av grabbar i dessa kollon är ett utmärkt jämställdsarbete, som det finns behov av i många år framöver. Det kan ge och ger tjejerna styrka att bättre hävda sig i framtiden.