Som segrare målas Socialdemokraterna upp. I Örebros nordöstra valkrets gick de från 39,4 procent i höstens ogiltigförklarade val till 47,1. I Västra Götaland ökade de från 30,9 till 32,6. Oavsett om vinsten tillskrivs en begynnande Juholteffekt – gårdagens Sifosiffror visar att septembervalets två block är ungefär jämnstora – eller om förtjänsten är socialdemokratiska lokalpolitikers, borde det vara en väckarklocka för Alliansen. Väljarkåren bryr sig om mer än bara arbetslinjen och sunda statsfinanser.
Men omvalet i Örebro ägde rum i enbart en av fyra valkretsar och de rödgröna framgångarna i Västra Götaland är marginella. Vad som sticker ut mer är väljarkårens katastrofala uppslutning i regionvalet. Med sina 43 procent är valdeltagandet det näst sämsta Sverige någonsin haft. Att kommunvalet i Örebro får så markant bättre uppslutning – 61 procent – är därmed anmärkningsvärt. Är landstingsfrågor så pass ointressanta eller är det valarbetarna i Örebro som gjort ett bra jobb? Oavsett vad är det en oroande mätare av lokalvalens demokratiska legitimitet.
Det svenska valsystemet, där kommun-, landstings- och riksdagsval avgörs samma dag är optimalt för ett högt valdeltagande. En gång var fjärde år tycks inte vara för mycket för att få stora väljargrupper att lämna sofflocket. Och väl på plats är det få som inte lämnar tre valsedlar när man ändå är i farten. Ett drygt halvår emellan, som fallet var den här gången, tycks uppenbart vara för lite.
Men om dagens system borgar för mesta möjliga intresse för lokalpolitiken är däremot högst osäkert. När samtliga tre val avgörs samma dag är det lätt att rikspolitiken överskuggar de mest angelägna diskussioner på det lokala planet. Separata valdagar för kommun/landsting och riksdag är ur det perspektivet värt att överväga. Detta är självklart i Finland, Danmark och Norge.
43 procents valdeltagande vore ett för högt pris för en sådan valreform. Men omval på enstaka platser i landet åtta månader efter ordinarie val och ett fast system med skilda valdagar är olika saker. Det senare bör åtminstone prövas, så att de lokala och regionala frågorna tillåts ta större plats i valrörelser.