Moderaterna i Eskilstuna kan inte vinna val med Kjell-Erik Israelsson vid rodret. Det har många ledande moderater kommit fram till, tillräckligt många för att hans gruppledarskap ska avgöras vid ett möte i kväll.
31 augusti meddelade gruppstyrelsen – som består av fyra personer förutom Israelsson – på ett extrainkallat sammanträde att den saknar förtroende för honom. Hans svar blev att föra frågan till förtroendegruppen. I den ingår fullmäktigegruppen som utser och avsätter gruppledaren.
Det är svårt att se hur Israelsson ska kunna sitta kvar. Gruppstyrelsen hade knappast riktat misstroende mot honom om den inte hade bakom sig en majoritet av fullmäktigegruppen.
De kritiska moderaternas slutsats är riktig. Kjell-Erik Israelsson har inte levererat i val och har inte övertygat som Eskilstunas på pappret ledande oppositionspolitiker. Med hela sitt väsen har Israelsson visat att han är nöjd med dagens politiska maktförhållanden och med sin roll i opposition.
Vem kan säga vad Moderaterna i Eskilstuna står för eller förknippar partiet med någon särskild fråga? Vem ser i Kjell-Erik Israelsson en politiker som verkligen vill vinna val och ta över Eskilstunas styre?
2010 fick Moderaterna 26 procent i riksdagsvalet i Eskilstuna men bara 22 procent i kommunvalet. Många moderata riksdagsväljare vägrade ge partiet förtroende lokalt. Med det utgångsläget borde partiprofilen ha skärpts, det politiska alternativet gjorts tydligare. Så har det inte blivit. Att den borgerliga oppositionen ändå presterar en del politik är sällan Israelssons förtjänst. Alliansens informella ledare heter Niklas Frykman (FP). Det är han som skickar de vassaste pilarna mot majoriteten och arbetar fram gemensamma alliansutspel.
”Det finns (…) olika uppfattningar om hur partiet ska drivas vidare. Inte direkt i sakfrågor utan snarare på vilket sätt sakfrågorna ska drivas”, skriver Israelsson i kallelsen till kvällens möte. Samma budskap framför han i dagens Eskilstuna-Kuriren.
I själva verket har även Israelssons ställningstaganden i en del sakfrågor stor betydelse för kritiken mot honom. Exempelvis var han snabb med att kritisera regeringens förslag om nystartzoner, utan att ha partiet med sig.
Interna partikonflikter sliter på relationerna men i Eskilstunamoderaternas fall måste det inte bli så blodigt. Kjell-Erik Israelsson tog sig an uppgiften som gruppledare och oppositionsråd med viss tvekan. 2010 vann han provvalet, nominerades till listetta men klev ner i stället för att ta strid när ungdomsförbundet förde fram Britt-Inger Remning som ledare. Hennes senare avhopp av hälsoskäl gjorde att Israelsson kom tillbaka som nummer ett.
När allt kommer omkring kan knappast någon moderat i Eskilstuna vara nöjd med sitt partis prestation i den lokala politiken. Partiet behöver en nystart och en ny ledare. Med två år kvar till valet är rätt tid nu.