Rätt att göra vårdvalet större

Budgetförslagen från majoritet och opposition i landstinget visar stor samsyn. Skiljelinjen går vid synen på valfrihet och konkurrens.

Ledare2014-11-05 05:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Alla är överens om vad som behöver prioriteras i den sörmländska vården. Det är samma saker som i början av förra mandatperioden, och den förrförra och den dessförinnan:

Lösa personalbristen genom att bli bättre arbetsgivare samt att korta vårdköerna.

De ekonomiska förutsättningarna är dock bättre än på länge. Det ligger inget akut spartryck över Landstinget Sörmland, kostnaderna skenar inte. Trots det har den styrande koalitionen – S, MP, FP och C – och den opposition som består av M, KD och VfP, enats om en bantning av nämndorganisationen, vilket sparar lite pengar.

I de ekonomiska satsningar som presenterats separat av majoritet med stödpartiet V respektive M, KD och VfP är inriktningen i båda densamma: Primärvård, personaltäthet, vårdplatser. Även om beloppen och inriktningen skiljer sig åt något mellan alternativen hade alla åtta partierna kunnat skriva ihop sig om samma budgetförslag i de delarna.

Den stora skiljelinjen mellan alternativen finns på ett annat område, inom det som inte handlar om fördelning av pengar. Det gäller frågan om det fria vårdvalet.

De tre oppositionspartierna vill, som de skriver i sitt budgetförslag, utvidga det till bland annat psykoterapeuter, logopeder, psykologer, naprapater, kiropraktorer, sjukgymnaster samt till specialiteter inom habilitering och hjälpmedel. De vill även att dagkirurgi ska kunna ersättas inom ramen för valfrihetssystemet.

Oppositionen förespråkar vidare en översyn av reglerna och ersättningssystemet för att uppmuntra till etablering av fler vårdcentraler.

De fyra styrande partierna i koalitionen, som de kallar sig, har inte samma utrymme i dessa frågor. Det fria vårdvalet har visserligen satt sig i Landstinget Sörmland. Vården har blivit mer tillgänglig utan att det har krävt satsningar i skattepengar. Men politiska låsningar står i vägen för en utveckling av systemet. Vänsterpartiet är uttryckliga motståndare till vinstdrivande alternativ inom vården. Miljöpartiet har ett kongressbeslut som i praktiken säger samma sak. Socialdemokraterna vacklar i principfrågan och önskar helst status quo, vilket framkommit när frågan debatterats i landstingsfullmäktige.

Folkpartiet gick dock även denna gång till val på att uppmuntra fler privata vårdgivare att etablera sig i landstinget, samt att Hälsoval Sörmland utvecklas till fler områden. Men inte heller denna gång tycks FP få igenom särskilt mycket av den politiken. I det nu liggande budgetförslaget från koalitionen finns ingenting som driver den sörmländska vården i den riktningen.

Kanske var det sådana insikter som fick FP-ledaren Thomas af Bjur att i valrörelsen stänga dörren till samarbete med Vänsterpartiet – en dörr som han efter valet öppnade.