Trots att sjukvården i hela Sverige sedan 2007 haft tillstånd att ha verksamhet med sprutbyten för narkomaner, har få infört det. För närvarande för programmen enbart i tre av 20 landsting – Skåne, Kalmar och Stockholm. Det är fördelat på sex städer – Kalmar, Stockholm, Kristianstad, Helsingborg, Lund och Malmö.
De två sistnämnda har haft försöksverksamhet sedan 1980-talet, vilket speglar ett ännu mindre genomslag för lagen från 2007. Sprutbyten har helt enkelt inte tagit sig så långt utanför Skåne, även om Stockholms deltagande betyder mycket.
Enligt Folkhälsomyndigheten fanns det 2011 omkring 8 000 injektionsmissbrukare i Sverige. 2014 var knappt 2 600 inskrivna i sprutbytesprogram.
Orsaken till det svaga genomslaget är det så kallade kommunala vetot. Landstingen måste i dag söka tillstånd för sprutbyte tillsammans med den kommun där verksamheten ska bedrivas. Om kommunen säger nej så blir det inget.
Så har det blivit i exempelvis Göteborg, men även i Sörmland har det rests hinder. Landstinget har tagit ställning för sprutbyte men Katrineholm och Eskilstuna hör till de kommuner som hittills sagt nej.
Katrineholm gör det av ideologiska skäl. Kommunalrådet Göran Dahlström (S) håller fast vid den gamla tolkningen av begreppet nolltolerans mot narkotika. Eskilstuna är på väg att svänga men kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) vill använda sprutbyten i en kohandel med landstinget. Sprutbytesverksamheten kan bli av i Eskilstuna om landstinget tar på sig ett större ansvar för vården av äldre, har kommunalrådet sagt.
Men snart kan kommunerna berövas detta veto. Förra veckan tog sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) det första steget mot en lag som gör landstingen till ensam huvudman för att ansöka om och driva sprutbytesverksamhet. Åldersgränsen för att som sprutnarkoman delta i detta sänks också från 20 till 18 år.
Båda ändringarna är mycket välkomna. Det råder numera stor samstämmighet i vårdprofessionen och bland ansvariga myndigheter som Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten att sprutbyte är en bra verksamhet. Den skyddar mot smitta som hiv och hepatit C. Den är en väg till andra hälsofrämjande insatser, exempelvis utdelning av läkemedlet Naloxon som motverkar livshotande effekter av överdosering av opiater som heroin. Sprutbyten är också en kontaktväg för missbrukare som tidigare inte haft kontakt med socialtjänst och beroendevård.
Sänkt åldersgräns gör att fler narkomaner kan skyddas. Medianåldern för debut med att injicera narkotika är 18-19 år, enligt Folkhälsomyndigheten, och omkring hälften smittas med hepatit C inom två år. Dagens 20-årsgräns för att delta i sprutbyten är därför för hög.
I riksdagen finns en majoritet för dessa lagändringar, alltså blir de av. Det ger fler narkomaner ett bättre liv. Kommunpolitiker med rymliga samveten får hitta annat att använda i kohandel med landstingen.