Dåligt är att två miljarder kronor mer eller mindre har slängts i sjön de senaste fem åren för att utveckla systemet och det kan bli svårt att få pengar till ett nytt. Det återstår bara 360 miljoner innan man slår i taket för hur mycket som kan lånas hos Riksgälden till investeringar och vad det kommer att kosta att avveckla Siebel är ännu inte känt.
Föregångaren till Siebel, Java, fungerade utmärkt då det var utarbetat för att effektivisera inrapporteringen av mängdbrott. Med hjälp av Java och en bärbar dator kunde polisen rapportera brotten på plats, med den misstänkte framför sig, och på så sätt slippa överlämningar till annan personal och att ärenden hamnade på hög.
Efter ett par månaders användning beslöt dock polisledningen att byta ut Java mot Siebel, ett standardsystem som inte var anpassat efter polisens behov. Rikspolischef Bengt Svenson fattade därför i torsdags beslutet att Pust Siebel ska avvecklas – av arbetsmiljöskäl. "Inte en dag för tidigt" ansåg Polisförbundets ordförande Lena Nitz.
Svenson gör dock som Édith Piaf – han ångrar ingenting. Intentionerna med Pust Siebel var förvisso goda men tyvärr uteblev de positiva effekterna. I stället för att underlätta polisernas arbete gjorde det precis tvärt om, det har varit krångligt och tidskrävande. Trots att åtskilliga miljoner har pumpats in i det för att rätta till fel, och få det att fungera bättre, har det inte lyckats.
Det finns för närvarande ingen tidsplan för när Siebel ska vara avvecklat, inte mer än att det ska avvecklas under innevarande år. Kanske blir det i samband med att Svenson lämnar sin post som rikspolischef i december? Det vore i så fall ett naturligt avslut för dem båda, inför den nya polisorganisation som ska träda i kraft den 1 januari 2015, och en chans att dra ett streck över den gamla organisationen på fler än ett sätt. Ett nytt, bättre och ändamålsenligt it-system får bli den nya organisationens huvudbry.
Polisen har kritiserats för att inte synas ute i samhället och för att den inte klarar upp sådana brott som drabbar folk i deras vardag. Om polisen i och med ny rikspolischef, ny organisation och frånvaro av Siebel kommer att synas mer ute återstår att se. Rapporter måste fortfarande skrivas, inne på polisstationerna.
Kvar finns också en rejält stor nöt att knäcka vad gäller polisens tillgänglighet: centraliseringen av polisens telefonväxel, som inte minst på denna tidnings insändarsida, har fått hård kritik. Inte heller denna åtgärd har levt upp till kraven på effektivitet. Förutom att polisen ska synas ute på gator och torg för att förebygga brott måste det gå att ringa till dem – och komma fram i rimlig tid.
Så varför inte ta chansen att stöpa om hela polisorganisationen till årsskiftet – och återinrätta de lokala telefonväxlarna.