Rätt att utreda ny värnplikt

Den svenska kontraktsarmén ger inte soldater i den mängd Sverige behöver. En utredning om en återgång till någon form av värnplikt är en naturlig följd av detta.

Ledare2014-10-30 05:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

I dagarna meddelade försvarsminister Peter Hultqvist (S) att han vill låta utreda återinförd allmän värnplikt. En majoritet av riksdagspartierna ställde sig positiva till förslaget. Insikten om att det inte längre går att blunda för resursbristen inom försvaret – både vad gäller personal och materiel – sprider sig.

Den allmänna värnplikten i Sverige avskaffades 2010. År 2011 ersattes den av en frivillig, tre månader lång "grundläggande militär utbildning" (GMU). I och med detta uppstod dock ett problem med personalförsörjningen inom försvarsmakten.

Ungefär 20 procent av rekryterna har under de senaste åren hoppat av GMU. Vidare visade en granskning, som genomfördes av SvD, att endast 60 procent av dem som slutförde sin GMU fortsatte till en fast anställning inom försvaret, år 2013. Det är fjärran från målet om 80 procent. Därtill framkom att en betydande del av soldaterna, sjömännen och gruppbefälen hade valt att säga upp sig, trots att deras kontrakt inte löpt ut.

Peter Nordlund, ekonom vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, bedömde då att det skulle krävas en fördubbling av antalet deltagare i GMU – totalt cirka 7 500 personer årligen – om det höga bortfallet fortgick.

I går presenterade Sveriges Radio siffror som tyder på att avhoppen från GMU nu minskar rejält, jämfört med 2013. Enligt försvarsmaktens prognoser kommer man sannolikt att klara målet om att åtminstone 85 procent ska fullfölja utbildningen. Gott så, men mot problematiken som helhet hjälper detta föga. Fortsättningsvis är det allt för få som söker sig till och väljer att stanna inom försvaret.

Det är mot bakgrund av detta, samt Rysslands upprustning, dess krig i Ukraina och ökade militära aktivitet i vår region, som försvarsminister Hultqvist nu väljer att öppna för en utredning om återinförd värnplikt. Folkpartiet, som redan ett tag har drivit den linjen, var heller inte sent med att haka på. Också Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har uttryckt stöd för förslaget.

Visst finns det alternativ till att låta värnplikten återuppstå. Genom bättre förmåner, starkare marknadsföring och högre löner kunde attraktiviteten hos GMU, och en fortsatt karriär inom det militära, höjas. Men det kostar en hel del och måste ställas, inte bara mot andra statsutgifter utan mot de satsningar på ny försvarsmateriel som också krävs i den nya säkerhetssituationen.

Därför är det logiskt att det görs en grundlig genomgång av vad en återgång till någon form av värnplikt skulle innebära. Ytterst handlar det om allas vår säkerhet och hur vi ska agera för att långsiktigt kunna skydda våra liv och vår frihet.