Recept behövs mot onödiga akutresor

På Mälarsjukhuset i Eskilstuna får akuten större lokalyta.

Ledare2014-08-30 04:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Den är mycket snart klar att tas i bruk, de nya rummen har visats upp för pressen. Förbättringen underlättar arbetet, och patienterna kan lättare slippa trängsel och olägenheter.

Lokalförbättringen hade blivit nödvändig, trots att akuten om bara några år ska flyttas till en nybyggd del av sjukhuset. Däremot är det inte på sjukhusens akutmottagningar som nyckeln till effektiv och patientvänlig sjukvård finns.

På akuten kan inte bara svåra akuta sjukdomsfall och skadade i svåra olyckshändelser tas emot. Alltför ofta blir akutmottagningar på stora akutsjukhus dessutom samlingsplatser för lindrigare sjukdomsfall och smärre skador, där vården med fördel skulle kunna skötas på lägre nivå i vårdkedjan.

Vårdcentralerna – alltså primärvården – finns närmast patienten och ska klara av mycket. Inte bara en del onödiga inläggningar på sjukhus, utan också många mindre nödvändiga akutbesök, kan undvikas om primärvården arbetar på rätt sätt och får rätt ekonomiska stimulanser för att förebygga och för att själva utföra det som inte behöver remitteras uppåt.

Men då gäller det också att primärvården är tillgänglig, att öppettider och jour inte är för snäva, och att patienterna tar till sig att det är primärvården och inte sjukhusakuten man för det mesta ska vända sig till.

Ändå kan det förstås – särskilt nattetid – vara riktigt i många fall att patienten kommer till akuten vid ett sjukdomsfall, trots att det sedan visar sig inte vara så illa. Det kan vara svårt för patienten själv, eller för anhöriga till barn och andra, att bedöma hur allvarligt det är.

Telefonupplysning är ofta till stor hjälp, men har sina begränsningar, där endast läkare kan avgöra hur akut det är, och det med patienten framför sig.

De onödiga sjukresorna till akuten, och en onödig belastning på just sjukhusens mottagningar, är ändå ett problem. I primärvården kan patienten oftast gå till samma doktor och få hjälp med att förebygga ohälsa och göra rätt för att undvika sjukdagar och onödiga nätter i sjukhussäng. Läkarkompetensen blir inte större för att läkaren finns mitt i en hektisk akutverksamhet på ett sjukhus. Inte minst är ett bra samarbete mellan primärvård och äldrevård viktigt, så att inte multisjuka äldre får vänta på vård eller skickas på ansträngade men onödiga transporter till sjukhusakuter.

Sedan finns ju också geografi och restider. Alla bor inte intill Mälarsjukhuset. I valrörelsen i Strängnäs diskuteras ett förslag från FP-håll om en liten närakut, närmast efter modell från Stockholmslandstinget. Om den ges en väl fungerande samordning med primärvården kan den nog göra en hel del för att öka tillgängligheten till vård på besvärliga klockslag, och för att förbättra för äldre, sjukliga patienter. För dem som bor i Åker och i Mariefred, och har längre till Mälarsjukhuset skulle det underlätta ännu mer än för Strängnäsborna.

Att så mycket vård som möjligt samlas på stora sjukhus är ju inget patienterna mår bra av.