Riksbanken väntar en ljusning ganska snart

Stefan Ingves på Riksbanken sänker styrräntan lite till, men framför allt spår han en vändning till det bättre, och att den börjar redan 2013 .

Ledare2012-12-19 05:31
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Räntesänkningen i går var inte bara väntad. Den var en ganska given följd av de allra senaste månadernas många tecken på sämre tider i exportindustrin.

Mycket större nyhetsvärde i tisdagens budskap från Stefan Ingves och Riksbanken är den relativt positiva synen på världskonjunkturen och på när det vänder uppåt igen i den svenska ekonomin. En likartad bedömning gör även OECD – industriländernas samarbetsorgan.

Vad som förutses är att det nu inte blir en så djup, långvarig global ekonomisk kris, utan att vändningen uppåt, som det redan syns tecken på i USA och Kina, kommer att fortsätta.

För hela världen väntar Riksbanken att ekonomin de närmaste åren växer med omkring 4 procent om året, med 8 procent i Kina. Detta är inte en miljö där det blir nattsvart för svensk industri. Farhågor om att efterfrågan på järn och stål skulle falla tillbaka, och få järnmalmspriset och gruv-expansionen i Norrbotten att varaktigt bryta samman, verkar till exempel vara onödigt svartsynta.

I Sverige, som haft en positiv utveckling i ekonomin även under en stor del av 2012, fram till att det svängde under hösten, förutses inte bara en hyfsat positiv BNP-siffra i år. Det vänder, menar Riksbanken, uppåt så att BNP-ökningen blir större 2013 än 2012 och ännu bättre 2014-15.

Svängningen till det bättre på arbetsmarknaden väntas därför komma mot slutet av 2013. Den ökning av arbetslösheten som lågkonjunkturen ställer till med blir i så fall inte obetydlig, men inte heller dramatisk. Det blir inget nytt 2008-09, och de svenska trygghetssystemen tillsammans med en del inte särskilt drastiska stimulansåtgärder bör utan svårighet kunna hantera konjunktursvackan.

Slutsatsen måste bli att de långsiktiga och strukturella problemen i ekonomin, utbildningen och miljön fortfarande måste stå i centrum i politiken.

Vi blir i Sverige visserligen i flera år påverkade av en utdragen skuldsanering på den europeiska kontinenten. Men flera procents strukturell arbetslöshet, oavsett konjunktur, är ett större problem än en konjunktursvängning på någon procentenhet eller kanske lite till.

Näringslivsklimatet och sänkta trösklar för dem som behöver ta sig in i arbetslivet är, tillsammans med att fullfölja förbättringen av utbildningen, det viktigaste för att förbättra läget på arbetsmarknaden.

Det behöver också göras en del för att varaktigt få upp takten i investeringarna på flera områden, i näringslivet, på miljö-området, för energiförsörjningen, i järnvägs-nätet och inom bostadssektorn.

Höstens beslut om lägre bolagsskattesats och stängda kryphål är ett viktigt steg, som behöver följas av fler.

Men detta är inget som går att använda som kortsiktiga åtgärder i konjunktursvängningar.

Det finns naturligtvis olyckor som kanske kan inträffa och nu inte är medräknade i prognoserna, i Sverige är den stora privata skuldsättningen en risk.

I omvärlden kan det bli värre finanskris eller till och med ett storkrig mellan Iran och arabländer och andra.

Det viktigaste budskapet från OECD och Riksbanken är ändå att de närmaste åren ser ett stycke bättre ut än vad många tycks ha börjat tro.

Läs mer om