Sverker Olofsson – mest känd för "Plus" i SVT, och med ett genomtänkt Norrlandsperspektiv – ägnade en del av 'Sommar' i P1 i går åt att nyansera just den diskussionen.
Han ogillade överdrivet tal om "delat land". Det är för övrigt hans egen tidigare arbetsgivare, Sveriges Television, som satt just titeln "Delat land" på en programserie som går ut på att klyftorna är djupa mellan stad och land.
Sverker Olofssons poäng var att fastän de ekonomiska skillnaderna finns där ska man inte överdriva skillnader i attityder och värderingar. Vi är inte ett delat folk, sade han. I fråga om grundläggande värden står inte stad och land mot varandra.
Ett tänkvärt påpekande. Överdrifter är inte av godo, även om de kan vara effektiva för den som vill så ilska och skörda missnöje.
Men Sverker Olofsson hade också rätt i det han sade om de nationella medierna – alltså SVT, TV4, Sveriges radio och Stockholmspressen. De har till stor del slutat med regelbunden nyhetsbevakning på andra håll än i Stockholm. Inom dessa företag har Stockholmskoncentrationen ökat, landsorten ses ofta, om den ses, ur Stockholmsperspektiv.
Så är det. Men i stora delar av Sverige, som har livaktig regional press, är dagstidningarna, som de alltid varit, långt starkare än riksmedierna och etermediernas lokala filialer på att förmedla både nyheter och samhällsdebatt. Det utpräglade Stockholmsperspektivet i nationella medier bidrar dock till att sprida ett intryck att landet är mer delat och klyftorna i synsätt och levnadsförhållanden större än i verkligheten.
En väsentlig, negativ följd av detta är ett snett perspektiv på ekonomi och arbetsmarknad. Exportindustrin, skogsbruket, lantbruket och stora delar av det övriga näringslivet och samhällets skattebaser finns ju till allra största delen på andra håll än i Stockholm. Det leder lätt till att offentliga tjänstemannaperspektiv och bostadslånen i Stockholm får ett politiskt genomslag som de industrianställda och landsbygdsnäringarna, eller näringslivets konkurrensförmåga, inte får.
De ekonomiska klyftorna i Sverige är, internationellt sett, ganska små, och har inte ökat så mycket som det ofta slentrianmässigt påstås. Mellan stad och land fungerar kommunal utjämning och annan utjämning så att följderna av befolkningsomflyttningen dämpas ganska väl. Fast att landet inte lever på att ta upp bostadslån, men så mycket mer på exportindustrin, är en synpunkt som inte tillräckligt ofta hörs i radio och tv.