Rödgrön fastighetsskatt

De rödgröna har möblerat om lite i fastighetsskatten och påstår att resultatet bidrar till att skapa ett nytt, rättvisare skattesystem. Oppositionen har verkligen, för första gången, kommit överens på ett av skattepolitikens områden, vilket får sägas vara ett viktigt steg.

Ledare2009-07-01 06:30
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Men förslaget till ny fastighetsskatt är huvudsakligen inte nytt, utan en ganska marginell justering av nuvarande regler. Av de runt 20 miljarder som husägare betalar i avgifter och vinstskatt ska ungefär 900 miljoner flyttas runt.

Oppositionens förslag innebär att villor taxerade över 4,5 miljoner beskattas 1 procent extra på beloppet som överstiger. Reavinstskatten höjs från 22 till 23 procent. I dag finns möjlighet att vid köp av en dyrare fastighet eller lägenhet, skjuta upp betalningen av vinstskatten. Däremot är det avgiftsbelagt, en så kallad uppskovsränta tas ut. Möjligheten till uppskov ska finnas kvar men de rödgröna vill ta bort uppskovsräntan på kapitalvinster under 200 000. Mona Sahlin antyder att det taket kan komma att höjas senare. Människor med låga inkomster ska få lägre fastighetsskatt. Och avgiften för hyres- och bostadsrättslägenheter sänks från 0,4 till 0,22 procent.

”Stockholmsskatten” har den kallats av Mona Sahlin, och benämningen är träffande, särskilt med tanke på vilka som skulle gynnas mest av oppositionens förändringar. Det är storstadsfolk som har kommit en bit i sin boendekarriär, människor som vid bostadsbyte köper dyrare bostäder. Dessa kan även i fortsättningen skjuta upp den, med oppositionens förslag, högre reavinstskatten. Dessutom slipper de uppskovsränta på 200 000 av vinsten.

Den högre vinstskatten betalas i stället av dem som köper billigare bostad än den de hade tidigare. Och vilka är det? Äldre som flyttar från villa till lägenhet. Personer som drabbas av lång arbetslöshet eller sjukskrivning, skiljer sig, eller säljer sin bostad av något annat skäl, hör också till dem som förlorar på den rödgröna fastighetsskatten.

Oppositionens modell gör det också mindre lönsamt att arbeta. Utvidgning av begränsningsregeln från pensionärer till personer som arbetar ger de vanliga marginaleffekterna.

Vänsterpartiet har fått ge sig i uppgörelsen. Partiet motsatte sig den slopade uppskovsräntan och hade velat höja fastighetsskatten ännu mer, på hus med ett lägre taxeringsvärde än 4,5 miljoner. Så blev det inte. I stället fick vi se en konstruktion med ett tydligt taktiskt syfte att locka tillbaka storstädernas rörliga mittenväljare till Socialdemokraterna.

Frågan är nu bara vad som händer med det taktikupplägget när de rödgröna ska ge sig på inkomstskatten. I den förhandlingen kommer Lars Ohly kanske inte att som nu lägga sig platt.

Läs mer om