Det vore djupt olyckligt om det inträffade i Flen på söndag.
I regeringsställning har de borgerliga partierna under fyra år visat att alliansbygget både är stabilt och har förmåga att röra sig framåt, medan Socialdemokraterna på riksplanet saknar svar på de viktiga framtidsfrågorna.
I Flen gäller det rakt motsatta. De borgerliga oppositionspartierna har under mandatperioden sänt ett tydligt budskap till Flensborna: ”Vi vill inte styra!” De har inte lagt några budgetmotioner, varken tillsammans eller var och en för sig. Oppositionsrådet Björn Zetterqvist (M) har i klartext sagt att hans uppgift inte är att opponera, utan att peta i marginalen i majoritetens förslag.
Inför valet har Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna visserligen sagt att de gärna bildar majoritet efter valet men något gemensamt valmanifest har de inte presenterat. De enskilda borgerliga partierna har heller inte, som vi beskrev häromveckan, lyckats på ett seriöst sätt ta sig an frågor som är av största vikt för Flen, som skola och stadsbyggnad.
Majoritetspartierna A2000 och framför allt Socialdemokraterna har uppträtt desto mer förtroendeingivande. Den politiska ledningen har kännetecknats av trygghet och stabilitet. Det är raka motsatsen till den så kallade färgfemmans turbulenta styre under den förra mandatperioden.
Den politiska majoriteten har inte stirrat sig blind på det närmaste årets budget utan även lyft blicken och tagit itu med frågor av strategisk betydelse för kommunen. Det satsas för fullt på att skapa förutsättningar för attraktivt boende och inflyttning. Det har tagits steg för att rusta upp Flens centrum. Ett projekt för att stärka Flens varumärke, Färdplan Flen, har satts igång – trots en del buller från oppositionen. Och inte minst: kommunledningen förmådde Banverket att leva upp till sina förpliktelser i ombyggnaden av Flens bangård.
Kommunalrådet Anders Berglöv (S) har prioriterat sakfrågor framför viftande med röda fanor. Under krisen har han avstått från den mest uppskruvade socialdemokratiska retoriken och hållit utfallen mot regeringen till ett minimum, allt enligt insikten att Flen inte styrs från Rosenbad.
Det må höra till ovanligheterna att en liberal ledarsida ger sitt stöd till Socialdemokraterna i val. I årets kommunalval i Flen gör vi det med lätthet. Björn Zetterqvist är inte Fredrik Reinfeldt och Flens fyra borgerliga partier är inte rikspolitikens Alliansen.
Anders Berglöv och Socialdemokraterna har gett Flen politisk stabilitet och en färdriktning, något som kommunen tidigare saknat. Låt dem fortsätta med det arbetet.