S-löfte om traineejobb är ett luftslott

Socialdemokraternas löfte om 20 000 traineejobb inom omsorgen är orealistiskt men också kännetecknande för hur partiet bedriver denna valrörelse.

Ledare2014-08-06 05:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

20 000 unga i åldern 18-24 ska få traineejobb för att arbeta med äldre och funktionshindrade. Det lovade Socialdemokraterna i måndags. Prislappen för projektet är satt till 2,8 miljarder kronor.

Stefan Löfven besökte i samband med utspelet Tunagården i Eskilstuna och kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) tog fram miniräknaren: Runt 300 av jobben hamnar i Eskilstuna och minskar arbetslösheten i åldersgruppen med en tredjedel. Samtidigt lindras problemet med personalbrist som redan råder på flera håll inom äldreomsorgen.

Det låter bra – om det vore på riktigt. Verkligheten skiljer sig nämligen från de kalkyler som sätts samman av valfebriga partikanslier. 20 000 är lika många – i alla åldrar – som deltog 2006 i regeringen Perssons sysselsättningsprojekt plusjobb. För att nå upp i den summan krävdes en hel del övertalning från regeringskansli av kommuner som i sin tur övertalade fackklubbar.

Och nu ska stat och kommun alltså hitta 20 000 personer ur en snäv åldersgrupp för traineejobb inom mycket speciella branscher. Det ska inte vara vem som helst med avslutat gymnasium, vilket är förkunskapskravet, utan unga som är motiverade och lämpade att arbeta med äldre och personer med större funktionsnedsättningar.

Det är en flaskhals. En annan är omsorgens förmåga att skola in så många personer. I gårdagens Eskilstuna-Kuriren gjorde anställda inom Eskilstunas äldreomsorg klart att dessa möjligheter är mycket begränsade.

Den som väger in allt detta ser snart att 20 000 traineejobb är rena glädjesiffror.

Tyvärr är detta förhållningssätt kännetecknande för Socialdemokraternas valrörelse. Några exempel: Under första maj lanserade partiet en satsning på byggande av fler bostäder. En förstärkning av kapitalet i det statliga bolåneinstitutet SBAB med tre miljarder kronor skulle ge mellan 15 000 och 20 000 fler bostäder. Den bakomliggande analysen är att byggaktörerna upplever svårigheter att få fram kapital till sina projekt. Så är det, men S lösning är ett slag i luften. Svårigheterna har att göra med bostadsmarknadens – långdragna planprocesser, stelbenta regler med mera – inte med kapitalmarknaden. Än mer märklig blir åtgärden mot bakgrund av partiets försäkran att SBAB inte ska kompromissa med affärsmässigheten.

Under Almedalsveckan lanserade Socialdemokraterna förslaget om 1,1 miljarder årligen till kommunerna för att minska barngrupperna i förskolan till i genomsnitt 15 barn per grupp från dagens 17. För Eskilstunas del skulle det bli runt tio miljoner kronor per år – en droppe i havet, utan chans att förändra situationen med de stora barngrupperna i kommunen. Hela insatsen skulle dessutom betalas med en särskild bankskatt som när den presenterades av en arbetsgrupp, och var förankrad hos S, inte skulle inbringa mer pengar till staten utan vara del av en inkomstneutral reform av företagsbeskattningen.

Under förra Almedalsveckan kastade Socialdemokraterna fram ett skolförslag med bland annat anställning av 1 000 nya speciallärare. Problemet är dock att det inte finns så många lärare med rätt bakgrund. Speciallärarutbildningen lockar inte och det råder lärarbrist i övrigt, vilket Lärarförbundet har påpekat.

Hur många fler luftslott hinner Socialdemokraterna bygga innan valrörelsen är över?