2018 kan Eskilstunas socialdemokrater fira 100 år av obrutet maktinnehav i kommunen. Men det blir med ett "men". De sista fyra åren får makten delas med den mångåriga huvudmotståndaren Moderaterna, om tidningens kartläggning av det politiska läget speglar tankegångarna inom S och M.
De förutsättningar för en sådan koalition som formuleras av kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) leder rimligtvis fram till denna lösning: Kommunstyret måste vila på trygg majoritet i fullmäktige och det bör inte rymma många partier.
Nu faller den rödgröna majoriteten på ett avhopp och andra styruppsättningar måste sökas. Kom också ihåg att den gamla majoriteten på ett mandats övervikt satt långt inne – S, MP och V hade fått färre röster än oppositionspartierna.
Men i grunden handlar det inte om tillfälligheternas spel med ett mandat åt ena eller andra hållet, utan om en förändrad politisk verklighet. Röda och blå kommuner är en allt mer ovanlig syn. Nya röstningsmönster, med ett förhållandevis stort SD som tungan på vågen, löser upp blocken, tvingar partier att tänka i nya banor. Nu har den verkligheten kommit till Eskilstuna. Socialdemokratin har krympt även här. Den röda dominansen är historia.
Ett styre med S och M riskerar att urholka politiken, beröva väljarna tydliga valalternativ, säger en statsvetare i en intervju på nyhetsplats. Det är ett vanligt men statiskt synsätt. Med en majoritetskoalition som består av, säg, S, M och C finns det fortfarande många oppositionspartier att välja bland – över hela det politiska fältet.
Vi har heller inte sett något minskat intresse för kommunvalet i de kommuner där S och M styr tillsammans. Exempelvis i grannkommunen Katrineholm, där de två partierna regerat sedan 2010, gick valdeltagandet upp, liksom i landet som helhet.
Kanske kan oortodoxa majoriteter i kommunerna luckra upp partilojaliteterna, öka röstsplittringen – där en väljare röstar på olika partier i valen till kommun, landsting och riksdag – och i större utsträckning dra fram de lokala frågorna ur rikspolitikens skugga.
Samtidigt bär en koalition mellan Socialdemokraterna och Moderaterna med sig risker för båda partierna. De kan inte längre bygga sin agitation genom att exploatera traditionella fiendebilder, vilket kanske mest är ett bekymmer för S som tycker om att föra rikspolitiska debatter lokalt.
Moderaterna riskerar att i styret av Eskilstuna hamna i skuggan av de mer erfarna Socialdemokraterna, medan borgerliga oppositionspartier kan ta de moderata väljare som ogillar partiets nya politiska sällskap. Moderaternas opinionsutveckling i Katrineholm borde förskräcka. Där har M inte gynnats av koalitionen med S och är på god väg att manglas ner till under tio procent.
Med det sagt är en koalition mellan kommunens två största partier en framkomlig väg ut ur den nuvarande situationen. Den kan gott prövas.