Så kan man jobba mot extremism

Eskilstuna behöver sjösätta åtgärder för att motverka islamistisk extremism. Goda exempel finns på flera håll.

IS.jpg

IS.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Ledare2015-07-03 04:30
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

I dagarna släppte Försvarshögskolan rapporten ”Förebyggande av våldsbejakande extremism på lokal nivå: Exempel och lärdomar från Sverige och Europa”. Här finns mycket att ta till sig av, inte minst för kommuner som Eskilstuna.

Totalt beräknas cirka 6 000 personer från Europa ha sökt sig till Syrien och Irak för att ansluta sig till IS. Enligt Säpos bedömning har upp till 300 radikaliserade personer lämnat Sverige för att på ett eller annat sätt stödja det självutnämnda kalifatet på plats.
Detta är ett problem som måste tas på största allvar. Rapporten från Försvarshögskolan fokuserar i huvudsak vad som bör göras inom lokalsamhället/närmiljön, bland annat från kommunalt håll.

Man konstaterar att Sverige ligger efter i arbetet med att motverka våldsbejakande extremism: ”Svenska kommuner har generellt vaknat sent i det förebyggande arbetet. Det har i många fall också funnits en lokal naivitet inför problematiken.” Tyvärr känns den beskrivningen rätt så träffande för Eskilstuna.

Under den senaste månaden har ett flertal illavarslande händelser med islamistiska förtecken ägt rum. Några exempel: En tidigare anställd vid al-Rahmanmoskén i Eskilstuna greps i Örebro misstänkt för att rekrytera till IS. En ung muslim som berättade för Sveriges Radio om att han inte vill besöka nämnda moské längre, på grund av rädsla för extremister där, hotades. Två aggressiva personer tog sig in i Årbymoskén och uttalade stöd till IS under fredagsbönen.

Särskilt oroväckande blir ovanstående när Försvarshögskolans rapportförfattare konstaterar att extrema islamisters ökade inflytande inom ett geografiskt område kan, om det normaliseras, utgöra grogrund för våldsbejakande extremism.

I Försvarshögskolans rapport ges ett antal exempel – från Göteborg, Storbritannien och Danmark – på hur våldsbejakande extremism kan förebyggas. Till stor del handlar dessa åtgärder om breda samarbeten och samordning, inte endast polisiära insatser. De rekommendationer som ges i rapporten är inne på samma linje.

Exempelvis förespråkas att en lokal samordnare regelbundet ska rapportera till kommunledningen gällande lägesbild, insatser och planering av det framtida arbetet. Vidare förordas att avhopparverksamhet skapas, att mentorskapsprogram för unga som ligger i riskzonen för våldsbejakande islamistisk extremism införs samt att anhörigstöd upprättas.
Även vikten av bättre uppföljning av skattefinansierade bidrag till ideella organisationer, så att den demokratiska värdegrunden i verksamheten kan säkerställas, framhålls.

Exakt hur problemet ser ut i Eskilstuna är oklart. Och det är en del av problemet. De myndigheter som har att hantera den här typen av frågor lokalt uppträder tafatt. Polisens reaktion är närmast förströdd – Årbyincidenten skulle utredas efter semestern. De ansvariga där och inom Eskilstuna kommun bör läsa Försvarshögskolans rapport.

Eskilstuna behöver sjösätta åtgärder för att motverka islamistisk extremism. Goda exempel finns på flera håll.