Nu behövs det kapitaltillskott en gång till. Men den här gången blir det i alla fall inte genom att skattepengar läggs in direkt som nyemitterat aktiekapital. I vart fall inte från den svenska regeringens sida. Som samarbete mellan tre länder och mellan statligt och privat kapital i alla tre länderna är SAS en svårhanterad ägodel.
Att sälja bolaget är nu inte lätt. Dessutom har de tre regeringarna tidigare inte varit ense i den frågan. Men inget kan säljas som inte först kommit i tillräckligt bra skick för att någon ska vilja köpa. Att helt enkelt avveckla bolaget har i vart fall inte varit politiskt möjligt, åtminstone inte i Danmark, där politiken tänker mycket på konsekvenserna för Kastrup. Men det är i alla fall rimligt att man den här gången skaffar ett andrum genom att vända sig till marknaden och ta in nytt kapital med preferensaktier, som de statliga ägarna inte behöver köpa.
Det bör inte has några illusioner, förluster i SAS drabbar i alla fall de tre ländernas statskassor i slutändan. Det kvarvarande ägandet och i mindre mån rösträtten på stämmorna blir utspätt med den senaste kapitalanskaffningen.
Men grundfrågan är ändå om stater över huvud taget ska äga flygbolag. Svaret är nej, och borde ha varit nej sedan åtskilliga årtionden tillbaka. Just flygtrafiken var länge ett paradexempel på en överreglerad, merkantilistisk verksamhet med höga priser och privilegierade personalkategorier.
Det finns andra slags statliga bolag, SJ, Systemet, LKAB och några till, där det statliga ägandet, av ganska olikartade skäl har motiv som är hållbara. Men SAS hör inte dit. Uppdelningen mellan att sköta spelregler och att sköta produktion – se lördagskrönikan ovan – ger i det här fallet ett mer än vanligt entydigt besked.
Staterna ska se till att det finns myndigheter för flygsäkerhet, de borde miljöbeskatta flygbränslet ordentligt, de bör säkerställa att det finns flygledning, och möjligen kan de i en del fall driva sådan infrastruktur som flygplatsbolag, men för det mesta bör även det undvikas. SAS borde ha privatiserats för länge sedan. Nu bör punkt sättas så snart förlusterna kan minimeras.