Samarbetsvilja som sommarläxa

Frågorna där regering och socialdemokrater har intresse av gemensamma lösningar är fler än vad många velat kännas vid.

Ledare2012-06-25 06:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Nu är det sommarlov, avbrutet av Almedalen. Men politik och samhällsdebatt skulle behöva gå i sommarskola. Det finns ämnen där framstegen varit för små och där det varit för mycket bråk i klassen.

Både regeringspartier och socialdemokrater behöver dessutom fundera över ett nytt läge. För första gången på flera år borde de vara i läge att tala med varandra över blockgränsen, försöka lösa en del stora saker, och begränsa antalet olösta stridsfrågor.

Det blir ändå mer än nog av ämnen för att det ska räcka till valrörelse.

Här är några diskussionsämnen, inom och mellan partier. Liberaler, socialdemokrater och konservativa borde kunna se ett gemensamt intresse i att ge besked som räcker över flera år framåt. Så stärker man det internationella förtroendet för stabiliteten i svensk ekonomi – och säkerhetspolitik. Det blir en starkare grund att arbeta från, oavsett vilka som bildar regering 2014 och 2018.

Socialförsäkringarna: Där pågår en stor utredning. Socialdemokraterna satte in Stefan Löfven där, innan han blev partiledare. Att försöka göra ett paket med en genomtänkt, sammanhängande uppgörelse om höjda tak, ersättningsnivåer, nedtrappning, samfunktion mellan försäkringar och arbetsförmedling samt buffertfonder skulle rensa luften.

Det skulle ge klarhet för enskilda människor liksom för arbetsgivare och fack. Det finns en del att lära av hur pensionsreformen kom till.

Intresset av att socialförsäkringarna är ekonomiskt stabila och socialt förtroendeingivande – och inte underminerar sig själva, och inte heller underminerar statsfinanserna, är gemensamt, hur mycket detta än varit ett område där många misstrott och misstänkliggjort andras avsikter. Om man tänker sig att rege- ringen går in i uppgiften med den attityd Bo Könberg hade i arbetet med pensionsreformen och att socialdemokraterna tar med sig Stefan Löfvens attityd till förtroendefullt samarbete mellan parterna i Industriavtalet – ja, då borde det kanske gå.

Företagsbeskattningen: En utredning arbetar även här, direktiven är påfallande liberala, med lägre skattesats på bredare bas. Regeringens åtgärder mot skatteflykt med räntesnurror är en grund att bygga vidare på. Betydelsen för långsiktighet i näringslivets villkor och för Sveriges konkurrenskraft är stor. Det är en uppenbar fråga där fackliga socialdemokrater och liberala frihandelsanhängare borde tänka likartat.

Skatteomläggning för höginkomsttagare: Svårare och känsligare men värnskatt och andra extrapålagor slår fullt ut mot kvalificerade nyckelpersoner, som exportindustrins ingenjörer och andra specialister. hela den härvan borde faktiskt kunna redas ut om finansiering ordnas med att plocka bort eller begränsa några skatteundantag och särregler som särskilt gynnar höginkomsttagare.

Försvaret. Ett gammalt samarbetsområde över blockgränsen. Där behövs nya prioriteringar. Tiden efter Berlinmurens fall har följts av en tid med troligen växande hot, delvis av nya slag. Långsiktigheten är central på det området.

Finns verkligen möjlighet att ta i så här stora frågor, med utgångspunkten att söka uppgörelse och inte konflikt?Det är förstås ovant för många. Men tänk på saken! Tala om den i sommar! Se sedan om inte en del viktiga saker går att hantera redan till höstriksdagen, i eller vid sidan av budgetmanglingen.

Läs mer om