Nu är den grupp som ska granska Parken Zoo klar. Den presenterades vid en presskonferens i måndags. Kvartetten består av en veterinär, en djurrättsexpert, en jurist och en etolog. De olika kompetenserna bäddar för en bred och förhoppningsvis djup översyn av parkens verksamhet.
Det är gott att expertgruppen har fått fria händer av Parken Zoos styrelse att titta på vad den vill. För Kalla faktas reportage väckte många frågor. De behöver besvaras. Och även om det är bilderna på djurkropparna i frysrummet som etsat sig fast i minnet är det ändå viktigt att få klarhet i hur de levande djuren mår. Den punkten står också högst upp på expertgruppens lista. Devisen "vi räddar världens djur" förpliktigar. De redan döda djuren kan man inte göra så mycket åt men man kan och ska göra mycket för att inte fler ska hamna huller om buller i en frys.
Förutom att undersöka hur djuren mår ska gruppen också titta på bland annat om mängden bevarandeprojekt har lett till negativa effekter för djur eller personal. Har man till exempel tagit sig an för många djurarter fast det inte finns utrymme? Har viljan att ständigt kunna visa upp nya djur överskuggat allt annat?
Man kan inte låta bli att undra om Eskilstuna kommun någon gång under den tid som gått sedan Kalla faktas avslöjanden beklagat att Parken Zoo finns i kommunens ägo. Eller om politikerna har reviderat sin ståndpunkt i ägarfrågan. Bara en månad innan avslöjandena kom svängde ju den politiska majoriteten än en gång till fördel för ett fortsatt kommunalt ägande.
För djurparkens del är det tur i oturen att avslöjandena om missförhållanden kom nu och inte i början av april när parken snart ska öppna igen. Nu finns tid att utreda vad som hänt och åtgärda sådant som behöver åtgärdas. För man kan vara säker på att de som kommer att besöka parken framöver kommer att förvissa sig om att djuren mår bra. För parken är ju ett populärt utflyktsmål. Det märktes inte minst under höstlovet. Folk kom dit, trots Kalla faktas reportage, för att bilda sig en egen uppfattning om hur djuren har det.
Beskedet att granskningsgruppen är utsedd är välkommet. Det behövs en grundlig genomlysning av vad som försiggått innanför grindarna på parken. Välkommet är också att de pengar som samlats in från besökarna till Alta-stiftelsen, som räddar utrotningshotade leoparder och tigrar, äntligen har skickats in. Några tiotusentals kronor om året, som det antyddes i Kalla fakta, var det dock inte tal om utan blygsamma drygt 9 000 kronor. Varje krona är förstås välkommen, men var har de pengarna förvarats? Varför har de inte skickats tidigare?
Det är alltid bäst att hålla sig till sanningen, även när den inte är särskilt vacker. Då uppstår inte behovet att komma ihåg vilken "sanning" som levererats. Man behöver inte heller förklara sig när man blir påkommen med att ljuga.
Den 10 december ska expertgruppen lämna sin slutrapport. Det är utmärkt att den kommer så snart. Det är inte bra om frågor hänger i luften för länge. Bara inte tiden är för snålt tilltagen.