SAS bör ta en titt på de polska grannarna

SAS överenskommelse med facken har räddat företaget från konkurs. Nu behöver flygbolaget en affärsstrategi som håller. Kanske kan man lära något av polska LOT.

Ledare2012-11-21 03:49
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

SAS ledning har lyckats komma överens med de åtta fackföreningarna. Det blir försämringar av anställningsvillkoren – sänkta löner, förlängd arbetstid, sämre pensionsvillkor. Därmed är bolaget räddat från konkurs.

Finansmarknadsminister Peter Norman säger att det nu blir lättare att sälja bolaget. Visst, men lättare betyder inte lätt. Det kan förstås dyka upp aktörer som vill köpa ett gammalt flygbolag som går med förlust, en köpare som har en idé om hur företaget kan göras lönsamt. Men nuvarande ägare kan mycket väl få driva SAS till dess att företaget befinner sig i så bra skick att det kan säljas för en bra slant.

SAS är långt därifrån i dag. Överenskommelsen med facken kommer att kapa kostnaderna med tre miljarder kronor per år. Men det är bara en grund. Därutöver behövs en affärsstrategi, en idé om hur flygbolaget kan tjäna pengar i denna tuffa bransch.

SAS har av allt att döma inte kommit ner i den kostnadsnivå bolaget ska ha. Norwegians vd Björn Kjos strödde lite salt i SAS sår i förra veckan när han jämförde kostnader per flygstol och kilometer. Med sparpaketet kommer SAS ner från 78 öre till 71 norska öre, sa han, medan Norwegian ligger på 42 öre och Ryanair på 25 öre. Ingen invände.

Förutom de dyra anställningsavtalen – där anställda i de tre länderna länge kunnat spela ut sig mot varandra – har SAS en flygplansflotta som är gammal och därmed dyr. Äldre plan drar mer bränsle vilket är särskilt känsligt nu när oljepriset är högt.

När det gäller fritidsresenärer kan inte SAS konkurrera med lågprisbolagen som just Norwegian och Ryanair. Därmed är SAS beroende av affärsresor där konjunkturkänsligheten är stor. Dessutom har affärsresenärerna blivit mer prismedvetna, vilket ger viss konkurrens från lågprisflyget även där.

Mycket riktigt har SAS under 2000- talet bara gjort vinster i brinnande högkonjunktur – 2000, 2005, 2006 och 2007. I övrigt är det förlustår.

Och det blir än tuffare i framtiden för gamla flygbolag som SAS. Flygbranschen spår att lågprisbolagens marknadsandel kommer att öka.

Det finns dock exempel på flygbolag som har befunnit sig i samma sits som SAS men ryckt upp sig. LOT som ägs av polska staten stod på konkursens rand 2009. Efter förhandlingar med facket, som utvecklades till en långdragen strid, sade man upp anställda och sänkte lönerna. Men LOT satsade också på en modernisering av flygflottan samtidigt som man lade ner olönsamma linjer och struntade i att konkurrera med lågprisflyget. Förra veckan tog LOT som första flygbolag i Europa Boeing 787 "Dreamliner" i trafik och har beställt fler sådana.

Det är fortfarande röda siffror i bokslutet hos LOT men man har fått fler passagerare och kommit till en punkt där det finns köpintresse för bolaget. Turkish Airlines var i år på väg att köpa men backade ur, möjligen för att EU inte tillåter att ett land utanför unionen äger en majoritet av aktierna i ett flygbolag i EU.

LOT har hur som helst satsat på en tydlig inriktning. Kanske kan SAS lära något av de polska grannarna.

Läs mer om