SJ kör över Flen

Det är långt ifrån säkert att tågen går enligt tidtabell mellan Flen och Stockholm – om de alls går. Förseningar har varit regel snarare än undantag senaste veckan. Och senast i går morse var kvart över åtta-tåget inställt och ersatt med en betydligt långsammare buss. Den avgången är nu dessutom inställd varje fredag fram till årsskiftet.

Ledare2010-11-30 06:31
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Lagom till att vinterns tågtrassel börjar ansätta Flensborna, uppmärksammas att SJ drar ner på antalet avgångar mellan Flen och Stockholm lördagar och söndagar. På lördagar kommer det bara att gå tre direkttåg från Flen till Stockholm. På söndagar blir det fyra avgångar mot tidigare fem.

Nio avgångar per helg är inte mycket, sju är ännu färre. Folk som behöver ta sig till Stockholm på andra tider är hänvisade till tågturer via Katrineholm, Norrköping, eller till och med Hallsberg. Den rutten tar nästan 3,5 timmar.

Anledningen till de indragna avgångarna är att några tåg från Karlstad som hittills stannat i Flen, i fortsättningen bara ska köra förbi. Skönt för Karlstadbor, tråkigt för Flensbor.

Det är viktigt att förbindelserna mellan olika delar av landet är så bra som möjligt. Men minst lika viktigt är att pendlingstrafiken fungerar effektivt. Några minuters vinst för resenärerna mellan Karlstad och Stockholm väger lätt i förhållande till att Flensborna får 25 procent färre direkttåg på lördagar. Alla som bor i Flen och arbetar i Stockholm eller tvärtom har inte nio-till-fem-jobb och för dem är den nya tågtidtabellen en avsevärd försämring.

Det är en lucka i det avtal som Flen, Vingåker och Gnesta har med SJ som gör att SJ kan komma med den här typen av överraskningar. Flens kommun betalar 3,5 miljoner till SJ där merparten går till att täcka underskottet för Sörmlandspilen. Avtalet garanterar att SJ ska köra minst tio tåg per dygn utan byten från Flen till Stockholm och lika många andra hållet. Men avtalet säger ingenting om helgtrafiken. Därför kan SJ dra in turer på lördagar och söndagar utan att frångå avtalet.

Men det här handlar inte bara om förehavandena mellan Flen och SJ. Kommunpolitiker måste lyfta blicken och se att tågtrafiken i hela regionen är betydelsefull även för den egna kommunen. Om förbindelserna fungerar bra mellan till exempel Flen och Stockholm kan Eskilstuna gynnas i ett senare skede när människor som tidigare arbetat i Stockholm och bott i Flen i stället börjar jobba i Eskilstuna.

Dels måste kommuner, landsting och hela regioner börja ta initiativet i de här frågorna. Det kan betyda att kommuner söker trafikeringstillstånd och tillsammans med regionala samarbetspartners upphandlar tågtrafiken. Som det är nu kan SJ i praktiken ställa en ensam kommun inför en fastställd, försämrad tågtidtabell, utan att kommunens invändningar betyder något.

Persontrafiken är avreglerad. Det finns ingen anledning att låta SJ fortleva i tron att bolaget har monopol.

Läs mer om