Skälet är att Alexandra Sjalimova, hennes son Pavel Sjalimov och hans fru är asylsökande från Ryssland. Situationen belyser hur lätt det i dagsläget är att bolla ansvaret mellan olika instanser, samt behovet av tydliga och framför allt generösare regler för en mycket utsatt grupp människor.
Om Alexandra Sjalimova hade haft uppehållstillstånd hade hon antingen lagts in på sjukhus, fått hemsjukvård eller hemtjänst, kanske en kombination av de två sista. Och Vera Sjalimova skulle ha fått betydande avlastning i stället för att dygnet runt vara bunden till svärmoderns sjuksäng.
Men personer som söker asyl har enligt riktlinjer från Landstinget Sörmland bara rätt till ”omedelbar vård” och vård som ”inte kan anstå”. En väldigt otydlig avgränsning, även om det står klart att dessa människor inte har tillgång till all den sjukvård som vi andra har rätt till. Och socialtjänstlagen ger heller inte asylsökande rätt till någon hemtjänst. Alexandra Sjalimova är helt beroende av att hennes släktingar kan ta hand om henne 24 timmar om dygnet.
Pavel Sjalimov berättar att de fått besked från vårdcentralen i Flen att vända sig till Migrationsverket för att få hjälp. Men vård är helt och hållet landstingets ansvarsområde. Verksamhetschefen på vårdcentralen, Ann Claesson säger att hemsjukvård och omvårdnad är kommunens ansvar. Det är helt riktigt, men initiativet till hemsjukvård ska komma från vårdcentralen. Samtidigt ligger Alexandra Sjalimova hemma i sin säng medan hennes son och svärdotter oroar sig för att hon blir allt sämre och kanske är döende.
Inget hindrar i praktiken att kommuner och landsting sträcker sig längre än vad lagen påbjuder om vård för asylsökande, flyktingar, gömda och papperslösa. Men det räcker uppenbarligen inte. Regeringen och Miljöpartiet lovade i början av månaden att utöka rättigheterna till vård för denna grupp människor. Det bör ske så fort som möjligt, och helst innebära att kommuner och landsting utan åtskillnad ger personer som är bosatta i Sverige god vård och omvårdnad.
Det finns inget anständigt skäl att göra skillnad på folk och folk. Rätten till god hälsa borde inte hänga på ett uppehållstillstånd.