De moderata möss som inte så godvilligt funnit sig i katternas styre känner efter om det går att dansa på bordet igen. Tecknen syns inte minst i Svenska Dagbladet, där det huggs och hackas på arvet efter Borg och Reinfeldt, inte bara vad gäller deras fasthet i flyktingfrågor. Alkohol är ett annat ämne där den gamla högerns sämre sidor kommer fram igen i ett mer ledarlöst parti.
De så kallade gårdsbutikerna för alkohol vid tillverkningslokaler är ett projekt för att låta ohållbara särregler för en del utvalda bryta sönder det svenska systemet för flaskförsäljning av alkohol. Undantag som påstås avse ett fåtal vinodlare i mikroskopisk verksamhet i kyligt klimat skulle inte kunna begränsas till dem utan spridas till dem alkoholhögern egentligen bryr sig om, starkölsbryggerier och spritbrännare. De skulle kunna ha god kommersiell nytta av egna flaskbutiker vid jäskaren och brännvinspannorna. Då skulle vägen vara öppnad för nästa steg – att processa mot diskrimineringen av de stackars livsmedelskedjorna, som skulle kräva att likabehandlas med spritproducenterna.
På skilda håll har naiviteten varit rätt stor vad gäller att se hur frågan skulle utvecklas om en regering gav efter. Men det gjorde inte alliansregeringen under åtta år, trots att Centern påhejad av den mer finkeldoftande delen av bondefacket LRF drev på – med understöd från Svenska Dagbladet.
I går var det dags igen, med försöket att förneka det uppenbara, att det handlar om mycket mer än om fåtaliga små vinproducenter eller mikrobryggerier. Ytligt sett är det nuvarande regering som SvD ondgör sig över, med ett tillmäle som "socialdemokratiskt snusk". Det är dock inte snusk, det är fortsättning på god allianspolitik. Regeringen har gjort just det som utredandet lett fram till och lagt ex-jordbruksministern Erlandssons lobbyistdrivna butiksprojekt i papperskorgen.
Erlandsson och hans partiledare Lööf har ihärdigt gått alkohollobbyns ärenden – och inte kommit någon vart. Reinfeldt och Borg ställde sig nämligen på FP:s och KD:s sida. De moderater som enligt partiets äldre tradition sätter spritlinjen framför arbetslinjen fick foga sig i det.
Över huvud taget hade Reinfeldt och Borg ofta ett bättre socialt sinne och ett bättre sinne för konsekvens och reda i politiken än vad en del andra moderater varit vana vid. Det handlade inte bara om att fyllerilinjen är arbetslinjens motsats. Borgs förtjänstfulla åtgärder för att ingripa mot skatteflykt med räntesnurror mottogs surt ute till höger men var välkomna för vänner av en liberal ekonomisk politik, där det ska löna sig att arbeta men inte vara gynnat att smita genom kryphål i företagsbeskattningen.
Vad som framöver händer inom Moderaterna är en sak där frågetecknen är många och beskeden än så länge få. Men skulle det partiet följa SvD:s irrvägar ut i marginalerna lär det bli ett tvärt slut på allianssamarbetet.
Till sist några ord om snusk. För SvD är det snusk när folkhälsoministerns efterträdare som SSU-ordförande är nykterist – något som efter en del annat som hänt i SSU bör ses som ett entydigt framsteg.
Något som aldrig nämns i SvD är dock att "lantbruksintresset" som påstås vilja ha vingårdsbutiker i själva verket har ägarkapital i brännvinspannan i Mackmyrabolaget i Gävle – en av de mer omedelbara förmånstagarna ifall etanoljäsare och -brännare skulle få öppna flaskbutiker.