Nu blir det ändå skärpning på den punkten. Men erfarenheten från i höstas är att mer behöver stramas upp. Kommunernas utökade roll i valets genomförande har på en del ställen följts av slapphet med regler som ska skydda rösthemligheten.
Budröstningen har för luddiga regler, och tillämpningen kan vara släpphänt ibland. Troligen händer det att det inte är väljaren utan ombudet som i praktiken avgör hur rösten läggs.
I förtidsröstningen var det en rad felaktigheter i höstas. Hundratals valsedelskuvert blev inte skickade i tid från de kommuner där de lämnades in till de kommuner där väljarna hade rösträtt. Rösterna blev då inte räknade, och det bidrog i hög grad till att landstingsvalet i Västra Götaland underkändes.
Så här får det inte gå till. Rutinerna för att skicka förtidsrösterna rätt måste vara bättre. Antalet dagar från avslutad förtidsröstning till valdagen kan behöva ökas. På så sätt får man bort risken att rösten ogillas på grund av förseningar i posten.
Det är också för slappt i åtskilliga lokaler för förhandsröstning. I en vanlig vallokal måste det hela tiden finnas minst tre valförrättare, så att de kan både hålla ordning och kontrollera varandra. Men vid förtidsröstning saknas denna viktiga regel. Det har även förekommit att en enda person tagit emot rösten. Här måste vallagen skärpas.
I ett fritt och hemligt val ska väljaren vara ensam med att lägga valsedeln i kuvertet och lämna kuvertet till valförrättarna, utan att någon annan ser och stör. Vallokalen ska därför vara ordentligt avskild från valkampanjarbete och grupptrycket från andra människor. Här är reglerna tydliga, men de följdes inte överallt förra hösten. Detta handlar inte bara om att göra röstandet ostört på bibliotek. Det är ett regelbrott att ha vallokaler på järnvägsstationer och i köpcentra, mitt i valrörelse och kommers, med politiska möten och valarbetare svärmande omkring. Felaktigheter i den delen är ett skäl till omvalet i Örebro.
De flesta småfelen i höstas tog visserligen ut varandra och påverkade inte vilka som blev valda. Men det är ingen ursäkt för brister i det heligaste av det heliga i en demokrati. De båda omvalen den 15 maj bör bli en tankeställare.