Människor som flyr ifrån krig och förtryck ska få skydd dit de tar sig. De som kommer till Sverige, och EU, ska välkomnas och ges en verklig chans att bygga sig ett liv här. Det kräver även tillgång till god sjukvård och vaccin.
Strax före den massiva ryska invasionen av Ukraina var landets vaccinationsgrad inte särskilt hög. Omkring hälften av de vuxna hade då tagit två doser. Resultatet: många blev allvarligt sjuka och dog.
Därför räcker det inte att erbjuda en tillflykt undan ryska bomber och kulor, utan även skydd mot sjukdomen. De ukrainare som ännu inte tagit sina sprutor bör därför erbjudas vaccin i de länder de flyr till. Oavsett om det är första, andra eller tredje dosen. Det skyddar både dem och andra. Att den svenska regeringen nyligen avsatt ytterligare medel till kommunerna för att nå just dessa människor är därför välkommet.
Det finns även andra luckor i det svenska coronaskyddet som behöver täppas till. För även om vaccinationerna har kommit långt här är det fortfarande en hel del som ännu inte tagit de sprutor som de borde ta. Nästan 85 procent av alla som är 12 år eller äldre har fått andra dosen. Kvar är omkring en miljon människor. Av den vuxna befolkningen är det två tredjedelar som tagit sin tredje. Detta är bra, men inte nog. Det finns fortfarande jobb att göra.
Här krävs det fortsatt beslutsamhet och tålamod. Huvudlinjen behöver vara information och mer information. Vilseledande uppgifter om vaccinet och smittan ska pressas undan. Människor som fortfarande tvivlar på vaccinet behöver övertygas. Därför var den "vaccinvecka" som regionerna, däribland Sörmland, genomförde en god insats.
Enligt Charlotta Påhlman Lind, tillförordnad chef för Region Sörmlands vaccinationsenhet, var skillnaden mellan vecka 11 och andra veckor inte särskilt stor. Men nationellt är skillnaden tydligare. Enligt Folkhälsomyndigheten gavs 160 000 doser. Det var 30 000 fler än veckan tidigare. Och även om inte många av dessa sprutor är folks första så är varje stick värdefullt.
Politiker, och medborgare, i Sverige och många andra rikare länder, behöver påminnas om att pandemin inte är över. För även om vaccinet skyddar bra här, sprids smittan och orsakar väldig skada på andra håll. Fattigare länder som inte har råd med de vaccindoser de behöver drabbas hårt. Då vi i denna del av världen ger en fjärde dos till de mest sköra finns det länder, bland annat i Afrika, där bara några procent är fullvaccinerade. Skulle rikare länder skänka mer av sina vaccindoser skulle många liv räddas.
Men om det inte är nog med motivation borde självbevarelse vara det. Där smittan sprids bland oskyddade människor förhindras handel och leveranser. Viruset kan också muteras och återvända till vår del av världen.