En del lär sig visst aldrig. Det har bara gått drygt fyra år sedan tv-programmet Uppdrag granskning satte obarmhärtigt fokus på den systematiska ommärkning av gammal köttfärs som vissa handlare ägnade sig åt. Flera handlare åtalades och dömdes till dagsböter och detta borde ha bidragit till skärpning i hanteringen av livsmedel.
En granskning som Aftonbladet har gjort visar dock att så inte är fallet, och det är samma dagligvarukedja som får stå i skamvrån när nytt fusk med datummärkning avslöjas.Den här gången är det ost som systematiskt packas om och förses med nytt datum. En butiksanställd vittnar om att samma ostbit till och med kan märkas om flera gånger om.
Ica är dock inte ensamt om att medvetet fuska med eller ha bristande rutiner för sin livsmedelshantering. Glädjande är dock att det inte finns några butiker i Södermanland på Aftonbladets riksomfattande fuskar- och slarvarlista. Flen har dock inte svarat på Aftonbladets frågor om hur det står till med livsmedelskontrollen i kommunen.
Efter köttfärsskandalen drabbades Mat-Sverige av hygienhysteri och tonvis med livsmedel har kasserats sedan dess, trots att de har varit fullt tillagnings- och ätbara. Det är rent förkastligt. Dagligvaruhandeln måste komma på bättre sätt att lösa problemet med osålda färskvaror som är på väg att bli gamla än att bara kassera dem. Att kassera är slöseri med råvaror. Alla världens nötkreatur är för övrigt en stor belastning på klimatet och att kasta bort det som dessa idisslande koldioxidproducenter ger oss i form av råvaror är klimatmässig dårskap.
Ett sätt att ta tag i problemet är att sälja livsmedel med så kallat kort datum till lägre pris, med tydlig information att det är på väg att närma sig bäst före-datum.
Därtill måste vi konsumenter lära oss att lita till lukt- och smaksinne i vår bedömning av matvaror. När bäst före-märkningen infördes på mjölkförpackningarna kunde vi läsa på dem att ”rätt förvarad smakar mjölken bra även efter bäst före-dag.” Det gäller fortfarande.
Ett annat sätt vore att laga och sälja färdiglagad mat i butiken. Det vore, på gott och ont, att haka på den bekvämlighetstrend som finns och som innebär att allt fler väljer att köpa färdiglagad mat. Butikslagad mat borde inte innehålla en massa tillsatser, vilket också tilltalar allt fler.
Ett tredje sätt vore att helt enkelt frysa ned i lagom stora förpackningar om exempelvis nötfärsen inte sålts när butiken stänger på kvällen för bäst före-dag. Fryst färs håller ett tag till. Vi köper fryst fisk och kyckling, och till och med fläsk- och oxfilé, så varför inte fryst färs? Det mesta vore bättre än att bara kasta bort den.
Att märka om livsmedel är ohederligt av handlaren och den som gör det har tappat perspektivet på vad det är man sysslar med. Det är dessutom potentiellt hälsovådligt för oss konsumenter. Ska vi kunna ta vårt ansvar, och titta på datummärkningen innan vi går till kassan, krävs det att märkningen är korrekt. Ansvaret för att det som passerar utgångskassorna inte är otjänligt som människoföda faller först och främst på handlaren och butikspersonalen.