Peter Hultqvist (S) är Sveriges försvarsminister. Men han är även ordförande för Socialdemokraterna i Dalarna. I den egenskapen lämnade han häromdagen försvarspolitiken och gjorde en allmänpolitisk betraktelse i en debattartikel i Dalarnas Tidningar.
"Under valrörelsen 2014 förutsåg borgerligheten arbetslöshetschock, försämrad tillväxt och ekonomisk kris om socialdemokratin skulle vinna regeringsmakten" skriver Hultqvist och fortsätter: "Nu har det gått något mer än ett år av röd-grönt styre i Sverige. Inget av de borgerliga profetiorna har infriats, utan kan hänvisas till meningslös och icke trovärdig propaganda."
Hultqvist går vidare till att berätta om den höga svenska tillväxten och sjunkande arbetslösheten och frågar retoriskt: "Vart tog den av borgerligheten nära föreliggande och omedelbara katastrofen vägen?"
Övertygande och slagkraftigt. Det finns bara ett problem med Peter Hultqvists analys. Socialdemokraterna har under sitt första regeringsår styrt Sverige med i huvudsak borgerlig ekonomisk politik. Vid budgetvoteringen 3 december 2014 röstades regeringens budgetförslag ner när Sverigedemokraterna lade sina röster på de borgerliga partiernas reservation. Det blev Sveriges budget och var samma politik som Alliansen gick till val på.
Regeringen fick in lite egen politik senare genom vårändringsbudgeten men i begränsad omfattning och med ikraftträdande först på sommaren 2015. Inte med den bästa vilja i världen kan detta få effekt på BNP-siffrorna för det tredje kvartalet, som Hultqvist talar om.
Vid sidan av direkta budgetfrågor har mycket socialistisk politik lagts på is, som ett avskaffande av det fria valet i primärvården. Efter kritik från Lagrådet och insikten om att riksdagsmajoritet saknas drog regeringen först tillbaka sin stopplag, begravde den sedan i en utredning och övergav till slut hela idén.
Peter Hultqvists beskrivning av tillståndet i Sverige blir därmed ett effektivt argument mot socialdemokratisk politik och tidigare retorik. "Något håller på att gå sönder" upprepade Socialdemokraterna i valrörelsen. Därefter satte sig partiet i Rosenbad och styrde landet med just den politik som, enligt S budskap i valrörelsen, klöv Sverige itu. Resultat: Tillväxten fortsatte uppåt, liksom sysselsättningen och de disponibla inkomsterna.
Det här illustrerar mängden luft i Socialdemokraternas prat i senaste valrörelsen. Men det ger även en bild av något mer allmängiltigt: Förkärlek för ödesmättat negativa politiska berättelser i stora delar av den svenska opinionsbildningen. I stället för att lyfta fram egen positiv vision läggs all kraft på att beskriva hur helvetets portar öppnar sig om opponentens politik genomförs.
Det var mot denna bakgrund som höstens systemkollapsscenarier tecknades. Föremålet för analysen var nytt, den svåra flyktingssituationen, men förhållningssättet var tryggt och bekant. Det leder nästan alltid fel.