Slutcensurerat för Putins socialdemokratiska gasombud

I Sverige är myndighetscensur, med förbud mot att vissa uppgifter får tryckas, grundlagsvidrig.

Ledare2014-07-12 04:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Men nära oss, i Tyskland och några andra grannländer, uppträder domstolar som censurmyndigheter, med förhandsförbud och återpubliceringsförbud mot nyheter och debattinlägg.

I Sverige kan förre statsministern Göran Persson vara styrelseordförande i statens skogsbolag, och det på grund av både kunskaper och intresse.

Att Göran Persson däremot skulle vara ordförande i ett av Putinryssland dominerat gasledningsbolag som Sverige skulle vara beroende av för sin energitrygghet? Nej det är dubbelt otänkbart.

Men nära oss, i Tyskland, är Angela Merkels föregångare, socialdemokraten Gerhard Schröder, mycket välbetald styrelseordförande i Putinsystemets förlängda arm, gasledningsbolaget North Stream, som byggt en dubbel pipeline i Östersjön.

Samme Gerhard Schröder har i nio års tid lyckats få tyska domstolar att förbjuda tryckningen av en uppfattning om Schröders uppdrag åt ryssarna och hans avgång som förbundskansler. Nu har detta förbud upphävts av Europarådets domstol i Strasbourg. Den är annars sannerligen inte något pålitligt skydd för yttrandefriheten.

Den har inte motsatt sig censur som domstolar håller på med, utan tvärtom i ett beryktat mål ansett att Tysklands censur inte är stark nog. Men Schröders framgång med censur, som stått sig genom två domstolsinstanser och två vägrade prövningstillstånd i Tyskland var alltför grovt för de censurförstående domarna i Strasbourg.

Det är lärorikt om skillnaden mellan Sverige och kontinentens ofta mer auktoritära syn på det fria ordet.

Själva det förbjudna yttrandet var dock, just den här gången, inte någon så stor sak. Tidningen Bild-Zeitung blev censurerad vad gäller förnyad publicering av ett avsnitt i en nyhetsartikel 2005, med ett intervjuuttalande av en av Schröders inhemska kritiker, en dåvarande gruppledare i det liberala partiet FDP. Denne hade, föga träffsäkert, spekulerat i att Schröder gärna avgick som regeringschef för att få det lukrativa ryska uppdraget.

Att Schröder uppträder som en av Putins medlöpare i fråga om Krim, är uppenbart, och det har ingen kunnat censurera. Men en socialdemokrat som genom nio år kan få domstolar att förbjuda tryckning av ett angrepp på honom från en motståndare! Det belyser att det inte bara är i energipolitik som Tyskland har åtskilligt att lära från Sverige.