En aldrig så god idé är värd ingenting om den inte förverkligas. Så kan man se på förslaget till det nya Fristadstorget i Eskilstuna som presenterades i går. För nu, till skillnad mot tidigare, tycks det vara allvar. Ombyggnaden inleds sannolikt nästa år.
Den borgerliga oppositionen vill skjuta upp projektet, av kostnadsskäl. Det är feltänkt. 65 miljoner kronor, som ombyggnaden beräknas kosta, är mycket pengar men inget orimligt belopp i sammanhanget. Senare betyder heller inte billigare. För övrigt ville de borgerliga slå av på investeringstakten i kommunen även under krisen, när byggkostnaderna var lägre. Nej, Fristadstorget har väntat länge nog.
Det torg som föreslås är snyggt. Formspråket är stilrent, modernt, svenskt. Ett stort plus är att bussarna försvinner från Gymnastikgatan och de som fortsätter rulla på Rademachergatan avskärmas från torget med träd, höjdskillnad och en liten mur. De gröna plättarna och dammen är också trevliga inslag. (Mer info på eskilstuna.se)
Under sommarmånaderna kan det mycket väl bli ett riktigt tilltalande stadstorg. Men vad är tanken för resten av året? Och detta är förslagets svaghet.
”För att skapa detta möjligheternas torg skapar vi en flexibel och öppen yta med kvaliteter som lockar besökaren även då inga särskilda aktiviteter eller evenemang äger rum på platsen”, skriver författarna till gestaltningsprogrammet och fortsätter: ”Gestaltningen utgår från idén om en solig grässlänt med en stilla, glittrande vattenspegel och utsikt över den öppna torgytan, fontänen och det vackra Stadshuset i Eskilstuna.”
Följdriktigt har förslagsställarna valt bort en permanent byggnad på torget. En saluhall avvisas med främst detta argument: ”Framförallt gäller det den visuella upplevelsen. Siktlinjen mot Klosters kyrka står för en viktig koppling mellan staden, Fristadstorget och kyrkan, men även kopplingen mellan Fristadstorget och Nybrogatan är viktig för att binda samman Fristadstorget med Nybrogatan och dess restauranger och folkliv.”
Så där fortsätter det: Öppna ytor, uteserveringar och andra utomhusaktiviteter – allt i solljus och värme.
Problemet är bara att Fristadstorget inte ligger vid ekvatorn utan i Sverige. De mentala bilderna av det glittrande torget kan i Eskilstuna bli verklighet några få månader om året. Uppgiften måste därför vara att få denna stadens mittpunkt att pulsera även när träden är kala, när inget vatten finns i dammen, när utemöblerna är inlåsta, när det är minusgrader eller ännu hellre blåst, regn och rusk.
Därför håller inte detta förslag måttet. Eskilstuna riskerar att få ett stadstorg som visserligen stimulerar det estetiska sinnet. Men riktigt levande blir det inte. Större delen av året blir det ett ödsligt, vindpinat torg – en vacker öken om man så vill.
Fristadstorget behöver permanenta byggnader som kan dra människor till torget och hålla dem kvar där oavsett väderlek, som skyddar mot vind och kyla. Saluhall är just ett utmärkt exempel.
Ett stadstorg bör förena det vackra med det funktionella. Det tilltänkta Fristadstorget gör det inte.