Söker sig Norden närmare USA?

Vad innehållet eventuellt blir i de nya säkerhetspolitiska överläggningarna mellan Norden och USA är oklart men kan bli betydelsefullt.

Ledare2013-09-06 06:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Det står något riktigt intressant i det uttalande som USA:s president och de fem nordiska länderna skickade ut sent i onsdags kväll, efter den gemensamma middagen i Fredrik Reinfeldts statsministerpalats tvärs över vattnet från Riksdagshuset.

De sex länderna ska börja med något som kallas U.S.-Nordic Security Dialogue, årliga överläggningar om såväl globala som regionala säkerhetspolitiska frågor.

Detta omges av en hel del ord, som möjligen döljer mer än de förklarar, och som i vart fall leder tankarna mot diverse internationella problem på behörigt avstånd från Östersjön.

Men det står också "regionala säkerhetsfrågor", och detta ser om något ut som en politisk signal om att Norden söker sig närmare USA i säkerhetsfrågor som gäller oss själva.

Behovet av detta finns verkligen. Det finns en tilltagande osäkerhet, flera av de större europeiska länderna inom Nato är uppenbarligen på väg att blil militärt och i en del fall även politiskt och ekonomiskt svagare.

Samtidigt rör sig Ryssland sedan några år i klart auktoritär riktning och rustar upp, och dessutom försämras allmänt det säkerhetspolitiska klimatet i olika väderstreck.

Nordens relativa vikt i europeiska säkerhetspolitiska frågor ökar, utan att det på något sätt uppstått ett akut läge i relationerna mellan Ryssland och Norden.

Att USA och de nordiska länderna har skäl att diskutera hur olika risker ska hanteras, och att hjälpa varandra med en del saker som görs diskret och utan att visas upp för andra länder, ligger dock mycket nära till hands. Att det skulle skickas en tydlig politisk signal om det från mötet i Stockholm var inte alldeles väntat – och bara med tiden lär det kanske visa sig vad innehållet blir, för den händelse att det inte stannar vid ord.

Det börjar att handla lite väl mycket om Kremlo- logi, inte visavi Moskva utan i Stockholm, om man ska försöka förstå vad som rör sig i svensk utrikespolitik.

Med all respekt för att det finns frågor om underrättelseverksamet och militär teknik som inte bör ventileras hur som helst är det ändå väldigt bra om man så långt möjligt faktiskt talar om reella frågor och inte använder ett formelspråk och fraser som ska hålla allmänheten ovetande om de verkliga problemställningarna.

Om de nya överläggningarna med USA är viktiga så bör man säga det, och inte förklara bort dem med att stapla ord som avser okontroversiella saker som finns långt bort.

Den signal som skickades om en närmare säkerhetspolitisk samverkan med USA åtföljdes av en mycket öppen oenighet mellan Danmark och andra om att stödja eller inte stödja Barack Obama när det gäller Syrien.

Den danska statsministern har inte som den svenska försökt fördunkla meningsmotsättningen. Den danska mitten-vänsterregeringen lever farligt inför nästa folketingsval, men den är synnerligen tydlig i stödet till Barack Obama.

För att förstå vad den svenska regeringen egentligen håller på med behövs däremot en närmast kremlologisk insikt.

Läs mer om