En del av dem kommer till Sverige. Migrationsverket presenterade i veckan en prognos över hur många de är. Det handlar om mellan 81 000 och 85 000 asylsökande i år och mellan 80 000 och 105 000 nästa år.
Det är en utmaning för Sverige. De asylsökande måste först ha någonstans att bo tillfälligt, i väntan på att deras ansökan behandlas. De som får uppehållstillstånd behöver sedan en bostad för att börja bygga upp sina liv här.
I båda dessa led brister det i dag, och problemen hänger ihop. Även om många flyktingar självahittar någonstans att bo, såväl i väntan på beslut som efteråt, finns en stor andel som saknar den möjligheten. Enligt Migrationsverket bor för närvarande omkring 10 000 personer som fått uppehållstillstånd kvar på verkets olika tillfälliga boenden, eftersom de saknar någonstans att ta vägen.
De upptar därmed plats som behövs till nyanlända asylsökande. Boendestandarden blir då betydligt sämre än vad den borde vara, när Migrationsverket söker skapa boplatser med alla upptänkliga medel. Trångboddhet innebär psykisk påfrestning för människor som redan befinner sig under svår stress.
Nästa år beräknar Migrationsverket att de 10 000 växer till 20 000 personer.
Den enda utvägen är att kommunerna blir bättre på att tillhandahålla boende för personer som har fått uppehållstillstånd. De kommuner som inte erbjuder några platser alls måste göra det. De som redan har förbundit sig till några platser kan öka deras antal.
Det mesta handlar om attityd.
- Det är annars inte kommunens ansvar att fixa fram bostäder. Det är upp till dem som fått uppehållstillstånd att själva söka bostad, säger en integrationssamordnare i Eskilstuna till tidningen.
Lätt att säga, svårare att göra för en person som är ny i landet, saknar nätverk och oftast inte har den fasta inkomst som de flesta hyresvärdar kräver. Och visst är det ett offentligt ansvar att "fixa fram" ett anständigt boende för alla människor som finns i Sverige. Den uppgiften ligger på kommunerna, som har verktygen i form av egna bostadsbolag samt kontakter med privata hyresvärdar.
Även om det på många håll råder bostadsbrist frigörs ständigt bostäder. Människor flyttar hela tiden. Det handlar bara om vem som hamnar först i kön till den lediga hyresrätten.
Hur ser politikerna på det? Kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, Jimmy Jansson (S), har meddelat sin åsikt i tidningen:
– Jag är inte beredd att låta andra som till exempel studenter, par som separerar eller ungdomar som vill flytta hemifrån stå tillbaka för att inte staten kan erbjuda boenden i andra städer där det finns tomma lägenheter.
Jimmy Jansson talar här mot bättre vetande. Han vet nämligen att Sverige har övergivit en ordning med kommunplacering där staten bestämde var en person med uppehållstillstånd skulle bo. Han vet också varför denna förändring kom till stånd för omkring 20 år sedan. Kommunplacering ledde nämligen just till att människor ofta hamnade i avfolkningskommuner där förutsättningarna för jobb var sämre än i områden som växer.
Alltså måste Jansson göra just det som han säger att han inte är beredd att göra – låta några av de människor som är helt utlämnade till kommunpolitikernas vilja gå före några av dem som är etablerade i samhället, har nätverk och fler vägar till en bostad.
Det är nu den solidaritet som löper amok i förstamajtalen prövas på riktigt.