Det byggs för lite bostäder i Sverige och Sörmland. För att möta befolkningstillväxten i länet de kommande 40 åren bör byggvolymen vara tre gånger högre, beräknar länsstyrelsen.
Orsakerna till den låga byggtakten beskrivs ofta av bostadsmarknadens aktörer: höga produktionskostnader, långa ledtider, reglerade hyror, dåligt fungerande andrahandsmarknad, avsaknad av långsiktiga och hållbara spelregler. Tyngdpunkten i förklaringsmodellen läggs lite olika, beroende på ens värderingar, perspektiv eller för den delen egenintresse.
Den nationella bostadspolitiken är samtidigt låst. Partierna är eniga om vilka stora grepp som inte ska tas. Dit hör stora statliga byggsubventioner och avreglering av hyresmarknaden. En rad mindre ambitiösa åtgärder saknar antingen brett politiskt stöd för att vara hållbara över längre tid, eller kan inte samla en riksdagsmajoritet överhuvudtaget. I dagarna kom beskedet att hela oppositionen går emot regeringens förslag att göra det lättare att hyra ut bostadsrätt och ta mer betalt.
Men låsningarna i rikspolitiken bör inte hindra ett sökande efter vägar på lokal och regional nivå. Länsstyrelsen i Södermanland försöker göra det. I våras tillsatte landshövding Bo Könberg en bostadsberedning bestående av företrädare för länets politik, kommunförvaltning, byggföretag och bostadssektorns intresseorganisationer.
Dess förslag presenteras i dag på en bostadskonferens i Mariefred och kan läsas på länsstyrelsens hemsida. En kortversion, med några av förslagen, ges i dag på debattplats av Bo Könberg.
Någon renodlad kravlista till staten är det inte. 19 av de 28 punkterna handlar om vad myndigheter och byggbranschens aktörer kan göra lokalt och regionalt. Några av de mer intressanta förslagen handlar om hur kommuner kan se till att det byggs billigt. Exempelvis kan kommunen sätta en maxhyra per kvadratmeter vid byggande av nya hyresbostäder. Halmstads kommunala fastighetsbolag gjorde det förra året med framgång. De kommunala bostadsbolagen kan också göra gemensamma upphandlingar vid byggande av nytt, för att sänka priserna.
Ett annat tänkvärt förslag är att låta byggare få lång avbetalningstid vid köp av mark, alternativt att kommunen behåller marken i sin ägo men upplåter den med tomträtt.
En enkel idé är att sörmländska kommuner och fastighetsägare skapar en bostadsportal för hyresbostäder, liknande köpbostädernas Hemnet. Förutom att vara ett bra hjälpmedel för bostadssökande ger den en bra överblick av bostadssituationen i länet i och de olika kommunerna.
I den del av rapporten som behandlar den nationella politiken finns dock ett dåligt förslag – ett skatteavdrag för bosparande unga, som Centerpartiet föreslog i våras. Det öppnar för skattearbitrage där människor kan få skattelättnader genom att flytta pengar mellan konton. I praktiken kommer lejonparten av subventionen gå till dem som redan har ett sparkapital och knappast behöver några ekonomiska morötter.
Men bortsett från den plumpen är punktlistan välkommen. Sörmlänningarna måste inte vänta på att regering och riksdag ska lösa deras bostadsproblem.