Det torde låta som ljuv musik i öronen på hårt prövade arbetspendlare och andra tågresenärer i Mälardalen.
Tidningen Dagens Samhälle kunde i måndags berätta om en av de största tågsatsningarna i landet. Regionaltågstrafiken i Mälardalen och Östergötland ska få ett rejält tillskott i antal avgångar. Trafiken ska utökas på sex linjer, däribland Svealandsbanan, Mälarbanan och Sörmlandspilen. För Svealandsbanan del rör det sig om 17 nya avgångar, med tåg en gång i halvtimmen i rusningstid både morgon och eftermiddag. 2017, när Citytunneln ska stå klar, är det meningen att den utökade trafiken i regionen ska dra igång. Det innebär en kapacitetsökning med 30 procent.
Satsningen görs inom ramen för Mälardalstrafik AB (Mälab), där bland annat Sörmlands kollektivtrafikmyndighet ingår. På lönsamma linjer ska Mälab teckna avtal med trafikbolag som har egna tåg, på de olönsamma blir det Mälab som står för tågen medan operatörerna ska upphandlas.
Självklart kommer det att kosta en hel del – både i inköp av tåg och att hålla igång trafiken på de olönsamma linjerna – men linjerna behövs för att knyta ihop regionen på längden och på tvären och kanske kommer fler att välja tåget framför bilen eller bussen om tillförlitligheten i trafiken avsevärt förbättras. "Stabilt och pålitligt" är ledorden och med denna satsning hoppas man kunna förmedla att både resenärer och näringsliv ska kunna vara säkra på att tågen kommer att gå under överskådlig framtid. Man vill således ha bort den osäkerhetsfaktor som fanns när SJ drev linjerna, och där linjer och avgångar plötsligt kunde tas bort med kort varsel på grund av dålig lönsamhet.
Men förutom det utökade antalet avgångar med bättre tåg, som ju bara det är utmärkt från pendlarperspektiv, ska biljettsystemen samordnas. Det ska vara möjligt att lösa ett reskort som täcker in alla de olika kommunikationsformer som pendlarna kan tänkas behöva – tåg, buss, tunnelbana och pendeltåg. Läns och landstingsgränser suddas ut, det görs enklare att resa rent biljettmässigt.
Dessa tre faktorer kan alla vara avgörande för ett utökat tågresande i regionen. Vill man att fler ska åka tåg ska det naturligtvis finnas tåg som går när och där man behöver dem. Med fler avgångar ska förhoppningsvis trängseln på tågen också minska – något som inte minst pendlarna har efterlyst i flera år. Komforten i tågen, och det faktum att tågen är hela och klarar svenska väderförhållanden oavsett årstid, spelar också roll.
Men så var det ju det här med priset också. Resandet ska inte göra för stora hål i pendlarnas plånböcker. Det nya biljettsystemet ska ju erbjuda paketlösningar på samtliga i kollektivtrafiken ingående trafikslag och nu har man chansen att snickra ihop en prislista som gör tågresandet än mer attraktivt.
För tågtrafiken vilar på dessa fyra fundament: täta avgångar, bra tåg, enkelt och smart biljettsystem samt ett bra pris. Man måste få till alla för att tåget ska bli det smidiga, konkurrenskraftiga och miljövänliga trafikslag som det faktiskt är.