Striden är långt ifrån över

En kompromiss måste innehålla sådant som vissa tycker mindre om.

Ledare2015-10-24 05:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Det ligger i kompromissens natur och bör påverka analysen av gårdagens flyktingöverenskommelse mellan regeringen och de borgerliga partierna.

Utgången är kanske den bästa som de som i flyktingpolitiken fokuserar människors frihet kunnat hoppas på, med tanke på vad partierna kom med till förhandlingarna.

Åtgärder som är tänkta att få färre människor att söka asyl i Sverige finns där. Men de som har velat se hårda åtstramningar bör bli besvikna. Skärpningarna är till stor del urvattnade och lämnar utrymme för ytterligare liberalisering på vägen till lag.

Det är heller inte där som överenskommelsens tyngdpunkt ligger. Uppgörelsen innehåller mycket handfast policy för att bättre ta emot flyktingar och främja nyanländas etablering i Sverige.

Plan- och bygglagen ska få tillfälliga lättnader så att fler bostäder av olika sort kan byggas snabbare. Kommuner får redan i år tio miljarder extra till stöd för flyktingmottagandet. Alla borgerliga står nu bakom en lag som ska tvinga kommuner att erbjuda bostad till flyktingar med uppehållstillstånd. Nyanlända upp till 24 år ska få ta yrkesintroduktionsanställning, YA-jobb, vilket de inte får i dag.

Studieförbund ska involveras för undervisning i svenska under asylprövningstiden. Friskolor ska ha samma möjligheter som kommunala skolor att ta emot flyktingbarn. Nyanlända lärare får undervisa nyanlända elever som talar samma språk. Pensionerade lärare och lärarstudenter ska tas in.

Så till det som inte är bra: Kravet på försörjning för invandring av anhöriga i nybildade relationer skärps. Undantaget för svenska och EES-medborgare samt andra medborgare som bott i Sverige i minst fyra år tas bort. Färre människor kommer att kunna leva tillsammans med dem de älskar.

Den nya regeln om tillfälliga uppehållstillstånd kommer att skapa osäkerhet och försvåra etablering i Sverige för många, samt öka arbetsbelastningen i asylsystemet. Positivt är dock att ensamkommande barn, kvotflyktingar och barnfamiljer även framöver kommer att få permanent uppehållstillstånd.

Övriga som söker skydd och får tillfälligt uppehållstillstånd tillåts återförenas med sina familjer. Om barn finns i familjen kan det komma att ge permanent uppehållstillstånd till alla, även om de inte rest till Sverige samtidigt. I denna del är överenskommelsen visserligen oklar. Men de flesta inser nog det orimliga i att permanent uppehållstillstånd ges till dem som haft med barnen på båten över Medelhavet, men tillfälligt till dem där make/maka och barn tagit flyget till Sverige efteråt.

Positivt är också att lagen om tillfälliga uppehållstillstånd i sig blir tillfällig och ska gälla under bara tre år.

Sedan kan man hoppas på att det hela får en så hård sågning i remissinstanserna, vilket mycket tyder på, och i den fortsatta debatten att lagen urvattnas ytterligare eller överges helt och hållet. Denna strid är långt ifrån över.