Svåra löften om förskolan

Eskilstunas barnfamiljer och förskolepersonal kan hoppas att politikerna inte har tagit sig vatten över huvudet med för många dyra löften och mål.

Ledare2015-01-17 09:23
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

"Alla förskolebarn ska få rätt till 25 timmars barnomsorg/vecka." Så lyder en punkt i överenskommelsen mellan Eskilstunas nya styrande majoritetspartier – Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet. Löftet är mycket vågat och riskerar att bli en mina för majoriteten.

Det finns goda argument för att utöka den garanterade tiden i förskola för barn till arbetslösa och föräldralediga från dagens 15 timmar. Dessa barn får då ta större del av den pedagogiska verksamheten. Det utökade antalet förskoletimmar blir även en konkurrensfördel för en kommun som vill locka fler unga par och barnfamiljer.

Men det finns även en målkonflikt. Det stora problemet i Eskilstunas förskolor är, sett till helheten, stora barngrupper och låg personaltäthet. Oförmågan att lösa det har lett till många brutna politiska löften.

Det har inte hindrat Socialdemokraterna att också i höstens val tala om minskade barngrupper, även om det denna gång var formulerat som något partiet "vill", inte lovar. En gruppminskning fanns även i Alliansens gemensamma valmanifest. Moderaterna har för sin del talat om att skärpa barnomsorgsgarantin – väntetiden på en förskoleplats skulle minskas till högst tre månader från dagens fyra som lagen kräver.

I den nya majoritetens överenskommelse sägs att grupperna för de minsta barnen inte ska vara större än 15 barn samt att antalet barn per pedagog ska minska.

Skolansvariga i Eskilstuna har tidigare spekulerat i att en utökning av 15-timmarsregeln inte måste ge högre kostnader och därmed inte stå i konflikt med de andra målen. Oförmågan att genomföra den förändringen tyder på motsatsen. En försöksperiod med 20 timmar planerades genomföras under 2013. Så blev det inte. Dåvarande ordförande i barn- och utbildningsnämnden, Sarita Hotti (S), förklarade det med en ansträngd situation på förskolorna. Först skulle kön till förskolan betas av. Därefter skulle gruppstorlekarna minskas. 15-timmarsbarnen kom först i tredje hand, sa Hotti.

Läget har knappast förändrats sedan dess. I barn- och utbildningsnämndens verksamhetsplan sägs att 180 nya förskoleplatser måste tillkomma i år och nästa år för att fyramånadersgarantin ska klaras och antalet barn per pedagog ska minska. Ändå återkom Hotti till 15-timmarsfrågan i höstas. Det hela skulle snabbutredas och 20 timmar skulle införas från 1 januari 2016, hette det nu. Därefter ändrades politisk majoritet och ett löfte om 25 timmar under mandatperioden ställdes ut.

Och listan på nya utgifter för skola och förskola stannar inte vid detta. Bland annat ska gruppstorleken även på fritids minskas, lärarlönerna ska höjas liksom resurserna till landsbygdsskolorna. Allt enligt den nya majoritetens överenskommelse. Mot bakgrund av det framstår det skarpa löftet om 25 timmar som ogenomtänkt, och några åtgärder för att leva upp till det finns ännu inga spår av i några dokument. Det som finns är Hottis tal om en snabbutredning(!).

Eskilstunas barnfamiljer och förskolepersonal kan hoppas att politikerna inte har tagit sig vatten över huvudet med för många dyra löften och mål. Men nog ser det ut så.