I onsdags meddelade Vita huset att man nu är inne på slutrakan med en plan för hur stängningen ska kunna genomföras. Dock talar mycket för att det inte kommer hinna ske innan Obamas presidentskap löper ut i januari 2017.
Hindren är nämligen flera. Exempelvis är motståndet bland republikanerna i kongressen stort. Dessa har bland annat blockerat federal finansiering för att transportera fångarna till och hålla dem i amerikanska fängelser, i väntan på rättegång. Därtill är det svårt att hitta andra länder som kan ta emot dessa – länder som är tillräckligt säkra och där risk för tortyr inte föreligger.
Fortfarande sitter 116 personer fängslade på Guantánamo och har gjort så i många år. Att människor hålls kvar på detta sätt, på obestämd tid och utan att få sin sak prövad, strider mot internationell rätt. Den brutala behandling som många av fångarna har utsatts för är också väldokumenterad.
Tidigare i år gavs Guantánamo – en dagbok ut på svenska. Dess författare, Mohamedou Ould Slahi, har suttit på anstalten sedan 2002 och beskriver en tillvaro fylld av sådant som misshandel, sexuella övergrepp, isolering och sömnberövande. Ould Slahi har hela tiden hävdat sin oskuld och några konkreta bevis för att han skulle ha varit inblandad i någon form av terrorverksamhet har amerikanerna heller inte kunnat presentera.
I en serie domar har Högsta domstolen i USA fastslagit att habeas corpus – rätten att få sin sak prövad – även gäller för Guantánamo-fångarna. Av de kvarvarande fångarna hör Ould Slahi till dem som till sist också har fått det, och friats. I det fallet valde dock Obamas administration att överklaga och Ould Slahi sitter fortfarande kvar, utan vetskap om när han kommer släppas, eller om han ens kommer att få uppleva den dagen.
Flertalet människorättsorganisationer har riktat hård kritik mot USA för skapandet och upprätthållandet av fängelsekolonin i Guantánamo Bay. Erika Guevara Rosas, chef för Amnestys Amerikaavdelning, har bland annat sagt: "Om något annat land skulle vara ansvarigt för det mänskliga rättighetsvakuum som Guantánamo utgör skulle USA säkerligen fördöma detta. Det har för länge sedan blivit dags för amerikanska myndigheter att sätta stopp för denna dubbelmoral."
Och visst är det så. Systemet kring Guantánamo Bay är inte värdigt en demokrati och rättsstat.
Samtidigt kommer en stor majoritet av republikanerna i kongressen knappast vara särdeles benägna att släppa prestigen och ge demokraterna och Obama den politiska seger som en nedläggning av fängelset i Guantánamo Bay skulle innebära.