Stefan Löfven vill inte kalla Kina diktatur. Frågan förföljer statsministern under hans officiella besök i landet. Och det hela kopplas till Saudiarabien.
Är Kina en diktatur? frågar Sveriges Radio.
– Kina är en enpartistat. Jag håller inte på att sätta etiketter på länder utan det är en enpartistat som inte har val och sen i övrigt, när det gäller mänskliga rättigheter, så kommer jag att ta upp det med både premiärminister och presidenten, svarar Löfven.
SR: Saudiarabien, är det en diktatur?
Löfven: – Vi ska sluta med att sätta etiketter, vi ska beskriva vad vi tycker är problem i länder och hur vi ser på utvecklingen i världen.
"Att sätta etiketter" är alltså något som "vi ska sluta med". Varför och sedan när? Utrikesminister Margot Wallström (S) kallade Saudiarabien en diktatur under riksdagens utrikesdebatt i februari. När dåvarande försvarsminister Karin Enström (M) 2012 i en ekointervju vred sig som en mask kring diktaturbegreppet och just Saudiarabien var Socialdemokraterna kritiska.
– Jag har svårt att förstå varför de är så rädda för att säga att Saudiarabien är en diktatur, men det beror väl på att det är en familj som styr och om de blir arga så kan vi inte handla med dem längre, sa S utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin till TT.
Huvudfrågan är enkel. En stat utan fria val, organisations-, yttrande- och samvetsfrihet är en diktatur, oavsett om staten styrs av ett parti, en kungafamilj eller i någon annan konstellation.
Är det då viktigt att säga diktatur? Ja, eftersom det för upp Sveriges kritik till systemnivå. Det förmedlar en uppfattning att problemen i landet inte kan reduceras till enskilda övergrepp, oavsett om de är få eller många, utan är orsakade av ett odemokratiskt politiskt system.
Saudiarabiens konfrontation med Sverige över detta och åtföljande kritik mot regeringen från delar av det svenska etablissemanget, har dock ändrat spelreglerna. Regeringen har tagit några steg tillbaka.
Wallström och Löfven valde att inte ta hård strid med Saudiarabien över dess tolkning av den svenska kritiken, som kungadömet definierade som kritik av islam. Under förra fredagens interpellationsdebatt i riksdagen var utrikesministern mer lågmäld i tonen mot Saudiarabien.
Och nu vill Löfven, som han uttrycker det, sluta med att sätta etiketter på politiska system i andra länder. Statsministern tar därmed indirekt avstånd från de ord som hans utrikesminister tidigare yttrat.
Så har Saudiarabien i ohelig allians med vissa svenska partier och debattörer tvingat regeringen att sänka tonläget i frågor om demokrati och mänskliga rättigheter i världen. Det torde nu också vara svårt att kräva tydlighet och principfasthet i dessa frågor från regeringen när det gäller Kina för den som nyligen angrep samma regering för okänslighet gentemot Saudiarabien.
Förhoppningsvis är denna regeringsreträtt tillfällig. Det vore olyckligt om Sveriges röst för människors frihet och värdighet blev varaktigt svagare.