Sedan det stod klart att Trädgårdsgatan skulle byggas om har affärsidkare och bilister protesterat. En hel del fotgängare, cyklister, miljövänner och gågatekramare har jublat.
Beslutet att sätta igång med ombyggnaden fattades på teknik- och fritidsnämndens möte i oktober 2011, varpå förslaget skickades till berörda fastighetsägare och polisen för synpunkter.
De som protesterar nu är de som inte fick komma till tals då. Handlarna oroar sig för att kunderna ska svika när parkeringsplatserna på ena sidan gatan försvinner. Bilister muttrar över det som uppfattas som försämrad bekvämlighet för dem.
Det totala antalet p-fickor minskar dock faktiskt med endast sju, vilket går att leva med. Det finns gott om parkeringsplatser inom nära gångavstånd till Trädgårds- gatan. Genomsnittsbeläggningen på dessa varierar mellan 25 procent och 80 procent.
I maj i år uttalade sig kommunens nya näringslivsutvecklare, Gunilla Malm, i Strengnäs Tidning om den nya handels-policy som politikerna ska fatta beslut om nu i höst. Hon betonade att samarbete mellan köpmannaföreningen, fastighetsägare och kommunen ”är helt avgörande för framgång”.
Det är en rejäl kursändring jämfört med för tre år sedan, då samarbetet mellan kommunen och köpmannaföreningen lades på is. Sedan dess har centrum- handeln inte gått så bra.
Idén att omvandla Trädgårdsgatan i Strängnäs till gågata är gammal. Den fanns med redan 2001, när kommunen, affärs- och fastighetsägare kom överens om att göra Strängnäs till en modern sommarstad med fler uteserveringar och restauranger.
Men att döma av det uppkomna strulet är den egentligen för smal för att det ska få plats uteserveringar, flanörer, cyklister, bilar och varubilar.
Sett till luftkvaliteten skulle Strängnäs stadskärna tjäna på om de bekväma bilisterna kunde parkera någon annanstans på en gång, i stället för att kryp- köra längs Trädgårdsgatan i hopp om att hitta en ficka. Då skulle bildelen av gatan inte korkas igen, och de som verkligen behöver komma nära intill butiksentré- erna kan göra det. Uteserveringar är mycket trevligare att sitta på om man slipper motorbuller och avgaser.
Problemet med Trädgårdsgatan är egentligen inte parkeringsplatserna i sig utan att folk är vana att det går att parkera där, och vanor är svåra att bryta. På de flesta håll är gågator reserverade för gående – det hörs ju på namnet. Det finns inga parkeringsplatser alls och det fungerar alldeles utmärkt.
Det är bra att kommunen och köpmannaföreningen har börjat närma sig varandra igen. Det hade dock varit bättre om den nya handelspolicyn kommit först och beslut om Trädgårdsgatans framtid fattats efteråt. Kanske hade kommun, fastighetsägare och handlare kommit fram till att det var en annan lösning som var bäst för handeln i centrum?
Som det nu har blivit är Trädgårds- gatan en halvmesyr mellan gågata och bilgata. Och man får anpassa handelspolicyn efter de fysiska förutsättningarna i stället för tvärtom.