Ta ut dem ur gråzonen

Efter 90-talskrisen blev det vanligt att människor som hade svårt att få jobb fördes åt sidan från arbetsmarknaden med långvariga sjukskrivningar. De övergick ofta i en sjukersättning inom förtidspensionssystemet, för några år i taget.

Ledare2009-08-04 06:30
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Ofta gavs inte vård som hade varit lämplig. Rehabilitering blev det inte heller. Arbetsmarknadsåtgärder var uteslutna för dem som fick pengar från sjukförsäkringen, som i många fall blev en dold arbetsmarknadsåtgärd men med motsatt inriktning mot den vanliga – att hindra i stället för att underlätta en återgång till arbetslivet.

Det var ohållbart. Efter 2006 lades kursen om. En ”tillfällig sjukersättning” skulle inte vara kvar som gråzon mellan sjukskrivning, arbetsmarknadsåtgärder och verklig förtidspension. Övergångsregler lade en stor del av förändringen på åren 2010-11. Sedan kom den internationella krisen.

Förra veckan kom en budgetprognos från Försäkringskassan. Där finns en del dramatiska siffror. För hela 51 000 personer kommer tiden med tillfällig sjukersättning att gå ut 2010 eller 2011. För dem som då inte får vanliga jobb behöver det i snabb takt avgöras om de är berättigade till verklig förtidspension eller om de kan få hjälp genom aktiva åtgärder för studier eller arbete.

Tidigare har ganska många börjat arbeta när tiden med sjukförsäkring löpt ut. Försäkringskassan menar att det nog inte blir så den här gången, och att det dessutom blir ganska få som ges förtidspension. I så fall är det stor risk att arbetsmarknadspolitiken överbelastas. Jobb- och utvecklingsgarantin, som är till för att finna arbetsuppgifter för personer i sådana situationer, kan bli otillräcklig när många ska ha hjälp samtidigt just när arbetsmarknaden är som sämst.

Regeringen kommer säkert att göra flera olika saker för att hantera situationen. Reformeringen av sjukförsäkringssystemet får dock inte läggas på hyllan. Det behöver bli klart vad människor som blivit undanstoppade i den här gråzonen egentligen har för problem. De som sjukvården kan hjälpa ska inte lämnas i sticket. De som kan komma rätt med studier eller arbetspraktik bör få den chansen, även om det på grund av krisen tar längre tid.

För dem som rimligen inte kan jobba mer – eller inte arbeta full tid mer – behöver osäkerheten få ett slut med ett avgörande om hel eller delvis förtidspension. De kan vara fler än vad Försäkringskassan har beräknat, som ett arv från sjukvårdens, arbetsmarknadens och alkoholpolitikens utveckling under årtiondet 1995-2005.

De här sakerna måste i alla fall hanteras i budgetförslaget i höst. Genomförandet behöver på olika sätt anpassas till läget på arbetsmarknaden. Men det måste också skötas så att sjukersättning inte fortsätter att, som ofta är fallet, vara ett sätt att hålla människor borta från både vård och arbetsmarknadsåtgärder.

Läs mer om