Tankbåtar och kruttunnor kan ta eld

Tankbåtar genom Hormuzsundet bör man inte göra sig beroende av.

Tankbåtar genom Hormuzsundet bör man inte göra sig beroende av.

Foto: Fotograf saknas!

Ledare2019-06-14 13:20
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Framsynt klimatpolitik är ofta en god förebyggande säkerhetspolitik. Ryska fossilgasledningar ska man inte göra sig beroende av. Inte heller av olja, särskilt inte den som kommer med tankbåt genom Hormuzsundet.

Den brinnande norskägda tankbåten är ett illavarslande tecken på att det höga spelet mellan Iran, Saudiarabien, USA och andra kan dra med sig en upptrappning mot ännu ett krig i delar av Mellanöstern.

Även ett japanskt fartyg utsattes för sabotage. Enligt vad som hittills kommit fram verkar det ha skett med magnetminor transporterade mot målet med mindre båtar.

Att angreppen skedde samma dag som Japans premiärminister Shinzo Abe kom till Teheran för att försöka förhandla fram en nedtrappning av konflikten är en ledtråd om möjliga syften med att sätta fartyg i brand. Japan får 80 procent av sin oljeimport från leverantörer kring Persiska Viken, på insidan om Hormuzsundet. Förhandlingsförsöket avvisades bryskt av högsta ledningen i Iran.

Sabotagen mot fartygen var ägnade att störa försök att hitta kompromisslösningar i flera konflikter, om kärnenergiavtalet med Iran samt krigen i Jemen och Syrien. Här kan flera stater eller extremistgrupper ha haft ett tänkbart motiv.

Så är det inte med motivet att brandrök ska påminna om hur Irans regim, ifall den pressas mot ekonomisk kollaps, kan sätta igång stora ekonomiska störningar i en rad länder genom att göra Hormuzsundet så riskfyllt att rederierna inte vågar trafikera det.

Att spår leder åt iranskt håll tycks vara bedömningen även hos en del amerikanska bedömare som på inget sätt är politiskt närstående till presidenten Donald Trump eller utrikesministern Mike Pompeo.

Iran och dess regimbärande revolutionsgarde har mycket blod och många skurkstreck på sitt konto, inte minst som medverkande i Assads och Putins brutalitet i Syrien.

Men det säger inte att den nu pågående amerikanska Iranpolitiken, med kritiklöst stöd till Saudiarbien samt oljeexporthinder för att driva de styrande i Iran mot det ekonomiska stupet, är välbetänkt.

Kruttunnor kan ta eld. Vad är tanken om hur följderna då ska hanteras?