Tävla inte i att slå i dörrarna!

Att se koalitioner eller annan samverkan över blockgränsen som något otänkbart och oanständigt är oansvarigt.

Ledare2013-11-09 04:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Inte heller en regeringssamverkan mellan S och M kan få vara tabu.Det är klokast att nu inte tävla i att slå så hårt som möjligt i dörrarna. I en rad stora frågor skulle det vara bra med mer samverkan mellan partier på båda sidorna om blockgränsen. Det gäller bra näringslivsklimat, internationell konkurrenskraft, elförsörjningen och stabila statsfinanser. Men också de internationella hot och utmaningar som kan bli mycket mer farliga under kommande år, från klimatstörningar över sprickorna i Europasamarbetet till försvars - och säkerhetspolitiska risker.

Dessutom kan det parlamentariska läget bli sådant att allt annat än samarbete över blockgränsen kan sluta förfärligt illa. Blir S, V och MP större än de nuvarande regeringspartierna, utan att ändå ha majoritet i riksdagen, blir det helt nödvändigt med en regering som hämtar stöd hos både socialdemokrater och ett antal allianspartier.

Även vid en "grön-socialistisk" riksdagsmajoritet skulle Stefan Löfven behöva stöd för att bygga vidare på viktiga delar av allianspolitiken, annars skulle följderna bli ohållbara för det som arbetarrörelsen och hans eget parti vill uppnå. Socialdemokraterna kan inte klara välfärd och jobb utan delar av Borgs finanspolitik, nästan hela Björklunds skolpolitik, stora delar av genomförda förändringar i sjukförsäkringen samt en fortsatt reform av företagsbeskattningen längs de linjer alliansregeringen följt.

Samtidigt kan den som vill bli trodd inte säga mot sig själv. Vill Stefan Löfven samverka med allianspartier efter valet 2014? I så fall är det ett antal saker – och det är inte småsaker – som de måste ändra på S-sidan, såväl i tonfall som i sakinnehåll i riksdagsförslag och valdebatt.

Det är detta väljare och andra partier bör lyssna efter, ett antal månader framåt. Det lär visa sig så småningom: Kom S-utspelet i går ur insikt om vad som krävs av svåra, breda beslut efter valet? Eller var det bara ännu en taktisk piruett?

De sarkasmer och korthuggna nej som i går kom från olika allianspartier var ju på sitt sätt logiska, men bara ifall det var just en taktisk manöver från S, utan tanke på att ändra sättet att uppträda mot dem som påstås vara tänkbara i regering eller i annan samverkan.

När det nu är Stefan Löfven som varit först med att säga A, då får han också använda sin partiledarauktoritet till att göra B, C och D. Det håller inte att bete sig särskilt hånfullt och aggressivt mot just de partier man tror att man kan behöva samverka med.

Att lägga ned försöken att sänka Centern i landsbygdsfrågorna, och att lägga av med mycket av taktikspelet från S i skolfrågorna, blir test på om det är allvar eller på låtsas.

Dessutom: Om Stefan Löfven en gång till tänker säga något om att kunna samverka med alla utom SD så borde han snarast sätta punkt för tilltaget att acceptera en SD-invit för att stoppa ett skatteförslag.