Tidningsmyten om den stora elefantkyrkogården

Nej, Henrik Landerholm, känd ex-riksdagsman och verkschef från Strängnäs, rullar inte tummarna i kanslihuset, efter att ha sparkats från en generaldirektörstjänst.

Ledare2012-08-11 06:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Han har inte fått sparken alls. Tvärtom har han skickats utomlands på ett svårt och viktigt uppdrag, som Sveriges ledande företrädare i den internationella insatsen i Afghanistan.

Ändå räknas han i Dagens Nyheter upp som en av sju gravlagda på kanslihusets så kallade elefantkyrkogård för avlägsnade generaldirektörer. Det har gått snett i den rapportering som började med Tillväxtverket.

Den minst sagt ogrundade uthängningen av Henrik Landerholm är inte enda exemplet. Aftonbladets löpsedel i förrgår var grov den också. Där var budskapet att Annie Lööf försökt mörka kostnaderna för sina egna spritfester.

Ordval och tonläge var gjorda för att ge intryck av fylleri hos centerledaren och hennes omgivning på departementet. I verkligheten var det några enstaka hundralappar som en statssekreterare fick ta som avdrag på egen lön. En större maträkning fick partiet ta.

Det är ju inte så att det varit felfritt på näringsdepartementet. Saker ska göras rätt från början. Större sparsamhet vid en del tillfällen kan rekommenderas. Medarbetare till Lööf har gjort några fel. Men det är en liten sak, lätt att rätta. Att det skulle pågå en Lööf-affär, att det finns orsak till drev mot henne, är en Aftonbladshallucination.

Försöken att pumpa upp upprördheten efter det som hände på Tillväxtverket är inte begränsade till Aftonbladet. DN:s beskrivning av kostnader för elefantkyrkogården var effektiv i att överdriva problemet.

Sakligt var den missvisande. Av sju personer med chefsförordnande som nu är formellt placerade i kanslihuset kan tre rimligen ses som sparkade efter att regeringen ansett att de inte skött sina uppgifter. Det är inte många fall, med tanke på statens omfattande verksamhet. I ett fall har en myndighet försvunnit vid omorganisation och chefen fått andra uppgifter. I ett par fall har verkschefer bytt uppgifter den sista tiden innan ålderspensionen. Och så är det Henrik Landerholm.

Kostnaderna för statliga chefer som avsätts innan förordnandet löper ut är ett litet problem, inte ett stort. Det skulle inte bli billigare att med månadslönernas nivå väga upp risken att bli avskedad helt utan anställningstrygghet och ersättning.

Detta är inte en Lööf-affär, än mindre en Landerholmaffär. Däremot har Aftonbladet och Dagens Nyheter var sin intern affär med osaklighet och överdrifter i egna spalter.


Läs mer om