Trötthet är sällan en sjukdom

Det märkligt att vissa människor inte tycker att det är något fel att fuska sig till extra ledigt genom att låtsas vara sjuka. Oärlighet brukar inte vara uppskattat annars.

Ledare2012-05-24 06:07
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Är man frisk ska man gå till jobbet, är man sjuk ska man stanna hemma. Krångligare än så borde det inte vara. Men begrepp som sjuknärvaro, friskfrånvaro och vobb visar att gränserna mellan frisk och sjuk inte är så skarpa.

I förkylningstider är det vanligt att gå till jobbet fast man egentligen borde stanna hemma. Men allt mer slimmade organisationer på företagen, i kombination med karensdagar och inkomstbortfall, gör att många går till jobbet ändå.

Vobbar gör man när man vabbar och jobbar samtidigt, alltså är hemma och vårdar sjukt barn och jobbar hemifrån.

Sedan finns det de som stannar hemma fast de inte alls är sjuka. Det kallas friskfrånvaro. En färsk undersökning från Blocket Jobb visar att drygt var tionde person någon gång stannat hemma från jobbet, fast de varit friska. Den vanligaste orsaken är att man är trött och inte orkar gå till jobbet.

Peter Skogman Thoursie, forskare inom nationalekonomi, tycker att det är intressant att folk sjukanmäler sig för att de är trötta. Undersökningen antyder också att det skulle vara en generationsfråga och ha med arbetsmoral att göra. Nästan var fjärde person i gruppen 18-34 år uppger att de har stannat hemma utan giltig anledning. I gruppen 55-65 år var det bara var tionde.

Det hade dock varit mer intressant att få veta vad tröttheten berott på. Var orsaken bara för lite sömn skvallrar det om en slö inställning till arbetslivet och bristande respekt för kolleger. Då kan man börja prata om bristande arbetsmoral. I dessa tider, då framför allt delar av gruppen 18-34 år har svårt att få jobb, borde var och en som har ett känna sitt ansvar för att sköta det. I det ansvaret ingår att se till att man sover ordentligt.

Var orsaken däremot att personen kände sig slutkörd, sönderstressad och på gränsen till utbränd kan det knappast handla om bristande arbetsmoral. Snarare tvärtom och då är vi tillbaka i förklaringen om superslimmade organisationer.

Ogiltig frånvaro aldrig bra, varken från skola eller jobb. Det är dock skillnad mellan någon enstaka dag på ett år och att sätta skolka från jobbet i system, som ett sätt att få lite extra ledigt utan att tulla på semesterdagarna.

På gott och ont är det dessutom vanligare att folk går till jobbet fast de borde vara hemma än tvärtom. Det vore bra om fler faktiskt stannade hemma när de var förkylda. Då skulle kanske inte ”behovet” av friskfrånvaro finnas.

Är friskfrånvaron en generationfråga finns dock en risk att arbetsmoralen framöver kommer att sjunka. Även en undersökning som Manpower gjorde för ett par år sedan visade att ju yngre arbetstagaren är, desto större är benägenheten att ringa sig sjuk på jobbet fastän hen inte är sjuk.

Skolk från skolan drabbar för det mesta bara eleven själv. Skolk från jobbet påverkar dock mest de människor personen har runt omkring sig på arbetsplatsen. Jobbet man smiter ifrån måste oftast ändå bli gjort.

Normalt brukar inte folk uppskatta människor som fuskar och smiter ifrån sitt ansvar. Det vore bra om de låtsassjuka kunde tänka på det, innan de smiter från jobbet nästa gång.

Läs mer om