Trygg majoritet bör styra i landstinget

I valet till Landstinget Sörmland förlorade alla tre majoritetspartierna röster.

Ledare2014-09-17 04:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Folkpartiet gick tillbaka. Men det gjorde även oppositionspartierna Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna. Vänsterpartiet har ett litet plus i antalet röster men har i praktiken oförändrad röstandel. Valets vinnare är i stället Sverigedemokraterna och det nya partiet Vård för pengarna, VåfP, som fick 11,5 procent av rösterna.

Valresultatet gör att få gamla sanningar gäller i den sörmländska landstingspolitiken. Alla partier tvingas öppna sig för samarbete med alla – förutom Sverigedemokraterna som även fortsättningsvis bör och kommer att utestängas från inflytande.

SD är en särling i sin syn på människor och på det svenska samhällets utveckling. Det är ett parti som piskar upp rädslor och hat. I en demokratiskt anständig politisk miljö är ett sådant parti dömt till evig opposition.

De övriga partierna får resonera sig fram till ett landstingsstyre som håller. Landstinget Sörmlands erfarenheter talar tydligt för att det måste vara ett styre som vilar på en trygg majoritet i landstingsfullmäktige.

I den processen kommer partier att sållas bort. Vänsterpartiet kan svårligen styra ihop med borgerliga partier. Synen på konkurrens, valfrihet och för den delen skatt skiljer sig åt. Vänsterpartiet har under en period styrt landstinget ihop med de borgerliga. Men den koalitionen kom till under mycket speciella omständigheter – långvarigt ensamt socialdemokratiskt landstingsstyre som utvecklades till maktfullkomlighet. Samarbetet ledde också till stor turbulens inom Vänsterpartiet som slutade med splittring av dess landstingsgrupp.

Det nya partiet Vård för pengarna (VåfP), som i allt väsentligt är ett personalparti, kan prövas för ett landstingsstyre. Det förutsätter dock att partiet kliver av sina käpphästar. Frågan om Regionförbundet Sörmlands vara eller icke vara är inte en fråga för landstinget utan för landstinget och nio sörmländska kommuner.

Mer allvarligt är förslaget från VåfP att minska den politiska organisationen, bland annat genom att avskaffa alla politiska sekreterare och minska antalet landstingsråd. Det sparar i sammanhanget mikroskopiska belopp men försvagar folkstyret till förmån för tjänstemannastyret. Det är demokratifientligt. Och det är svårt att förstå hur beslutsvägarna ska bli kortare och mer begripliga om de valda företrädarna försvagas.

Uppkomsten av ett parti som VåfP måste dock ses som ett uttryck för att det finns mycket att göra för personalsituationen i Landstinget Sörmland. Men politikerna får inte avvika från den grundläggande principen: de företräder medborgarna i Sörmland, inte landstingets personal eller vårdorganisation.

Oppositionspartierna är annars i olika grad förberedda för den uppkomna situationen. Centerpartiet lämnade före valet oppositionskoalitionen och öppnade för samarbete med Socialdemokraterna. Moderaterna har däremot fortsatt med oförsonlig opposition med högt tonläge. Sådana faktorer är inte de enda som räknas nu, men de lär påverka samarbetsutsikterna.