I januari 2010 framkom misstankar om att den 15-åriga flickan utnyttjades sexuellt av sin lärare. Socialtjänsten gjorde en utredning men eftersom flickan tog tillbaka uppgifterna gjordes ingen polisanmälan. Läraren fråntogs uppdraget som kontaktperson men fortsatte ändå att träffa och utnyttja flickan sexuellt. Detta berättade tidningen om på nyhetsplats i tisdags och i onsdags.
Det var ingen hemlighet att läraren ofta sov över hos flickan och hennes mamma och det borde ha varit skäl nog att gräva djupare – särskilt som läraren fortsatte med det även efter att det olämpliga i detta hade påtalats. Det är ett beteende som, om inte annat, tyder på gränslöshet och dåligt omdöme.
Socialtjänsten gjorde ändå bedömningen att det nog inte låg någon sanning bakom ryktena och flickans ord, och rådde skolan att inte polisanmäla. Förra gången var det en rektor som, efter att ha talat allvar med en lärare som umgicks privat med en elev, bestämde att inte polisanmäla. Långt senare dömdes den läraren för våldtäkt. Då hade övergreppen pågått i flera år, medan signalerna från flickan avfärdades som fantasier.
I Strängnäs bedömer man från fall till fall huruvida polisanmälan behöver göras. Två gånger på två år har det misslyckats katastrofalt. Det är dags att byta strategi.
I slutändan kan det inte vara upp till skolan eller socialtjänsten att göra en bedömning av hur sannolikt det är att misstankar om övergrepp stämmer, för att därefter besluta huruvida någon anmälan ska göras. Insatsen är alldeles för hög. Och det är alldeles för lätt att låta förutfattade meningar om berörda personer påverka omdömesförmågan.
I stället borde det vara rutin att polisanmäla så fort det finns misstankar om allvarliga brott mot elever. Det är förstås inte roligt för en oskyldig lärare att polisanmälas. Men även en granskning av socialtjänsten kan upplevas som ett orättfärdigt intrång. Och alldeles oavsett dessa upplevelser väger den andra vågskålen tyngre. I den finns risken att barn och ungdomar kränks, utnyttjas och våldtas utan att vuxenvärlden sätter stopp.