Den konservativa parlamentsgruppen EPP – där de svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår – reserverade sig dock mot beslutet.
Hoten mot yttrandefriheten i Ungern har blivit akuta sedan regeringschefen Viktor Orbán återkom till makten 2010.
Hans parti Fidesz har genom valsystemet en överrepresentation. Även utan hjälp av det öppet fascistiska Jobikk-partiet har Orbán två-tredjedels majoritet i parlamentet, och har använt den för flera grundlagsändringar.
En ny mediemyndighet har getts långtgående instrument för att kontrollera både statsägda och kommersiella medier. Det ungerska tv-landskapet påminner i dag om den skarpt kritiserade italienska modellen. Där höll den förre premiärministern Silvio Berlusconi nästan alla tv-kanaler i sitt grepp.
Mot de ungerska medier som Orbáns parti inte kan köpa via politiska sponsorer har i stället statsmakten använts, med nya möjligheter att hota med böter eller indragna sändningstillstånd och frekvenser.
Mycket allvarligt är också att den partikontrollerade mediemyndigheten fått befogenhet att identifiera redaktionernas källor. Källskyddet är därmed satt ur spel.
Ett klimat av rädsla har skapats. Motståndare tystas. Statsapparaten politiseras. Parti och stat blir åter till ett, i ett Ungern som för bara drygt 20 år sedan kastade av sig det kommunistiska oket.
Orbán stärker i de egna leden sin position genom att framställa sig själv som nationell kämpe och kritiken från EU som internationell klåfingrighet. Ny kritik från EU kan han använda för att stärka sin martyrstatus.
Det är ändå viktigt att EU-parlamentet står fast, och att medlemsländerna sluter upp i kritiken. Ungerns rösträtt i ministerrådet kan dras in, även om det är föga troligt. Snarare kommer landet att dras inför EU-domstolen.
Ungern har fått en månad att svara på parlamentets resolution. EU-länderna måste nu vara beredda att gå från ord till handling. Orbán vill rädda ansiktet, inför den inhemska opinionen och den europeiska gemenskapen.
Men för EU som demokratisk gemenskap är det här en fråga om dess mest grundläggande värderingar. Med markeringen mot Orbán har
EU-parlamentet visat att det kan hantera mer än en politisk kris i taget. Den ekonomiska osäkerheten får inte bli en ursäkt för att ta lätt på de demokratiska grundvärdena.