På söndag är det en tidig seriefinal i damallsvenskan i fotboll. Årets succélag Eskilstuna United åker till Malmö för att ta sig an FC Rosengård.
Seriefinalen är verkligen inte något som kommit av sig själv. Eskilstuna United har under många år haft målsättningen att bli ett etablerat lag i allsvenskan.
I år har föreningen tagit steget upp i den högsta divisionen och hittills har laget överraskat fotbolls-Sverige genom att ligga i det absoluta toppskiktet.
Den här positionen har föreningen kämpat hårt för. Långsiktigt och tålmodigt har föreningen byggt upp organisationen för att klara de utmaningar som krävs. Stegen från de tidigare division 1-serierna via elitettan till den högsta divisionen är större än någon utomstående inser.
Men det har föreningens ansvariga varit medvetna om. Inte minst har det gällt att bygga upp en stabil ekonomi genom goda kontakter i näringslivet, som via sponsringen ger föreningen de resurser som krävs.
Ekonomiskt innebär steget från elitettan till allsvenskan att inkomsterna måste förstärkas med ett par miljoner kronor.
Väldigt viktigt i dagens elitidrott är att hålla koll på utgifterna. Just i damallsvenskan finns det flera exempel på vad som kan hända om föreningen blir fartblind. Tyresö är det senaste och tydligaste exemplet.
Den föreningen värvade en lång rad världsspelare, men ligger nu hotande nära en konkurs. Att laget ska spela Champions League-final hjälper föga när toppspelarna snart lämnar klubben och den förlorat sin elitlicens för nästa år.
Eskilstuna United har inför den här första säsongen också värvat. En dryg handfull spelare har spetsat truppen för att klubben i första hand ska säkra sin plats i allsvenskan och förhoppningsvis kunna behålla sin fina position i serien, vilket kan resultera i spel ute i Europa senare.
Eskilstunaborna har på ett fantastiskt sätt tagit emot stadens nya elitlag. Eskilstuna United leder skyhögt publikligan med ett snitt på över 1 900 åskådare på hemmamatcherna.
Rosengård, söndagens motståndare, som förväntas bli svenska mästare har ett snitt på litet drygt 600 medan Tyresö med sina internationellt namnkunniga spelare inte ens har lockat 300 personer i snitt på sina hemmamatcher.
Kan Eskilstuna United förmå att också fortsättningsvis locka publiken – även när nyhetens behag har falnat – ja, då är mycket vunnit både för föreningen, idrotten i Eskilstuna och för damfotbollen.
För så är det att damfotbollen – där spelarna tränar väl så hårt och där kampen är väl så intensiv som i herrfotbollen – behöver större uppskattning.
Det behövs för sportens utveckling. Fler tjejer och kvinnor lockas till klubbarna och de får därmed en meningsfull och personlighetsutvecklande fritid genom träningen och matcher.
Det behövs också för klubbarnas ekonomi: många åskådare ger intäkter. Och det behövs som ett led i det övergripande jämställdhetsarbetet.
Det flickor och kvinnor presterar är lika mycket värt som det pojkar och män gör.