Utred vårdmissar snabbt

Varje sjukdag som skulle kunna ha undvikits om det inte vore för misstag i vården, ska ses som ett misslyckande för svensk sjukvård. Får den felbehandlade patienten dessutom inte upprättelse från berörda myndigheter efter att anmälan gjorts, är läget än sämre. I det ljuset var det dystra nyheter som presenterades i SVT:s Rapport på onsdagen.

Ledare2011-05-13 06:08
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Den 1 januari i år trädde en ny patientsäkerhetslag i kraft. Och i samband med det flyttades huvudansvaret för patientsäkerhetsfrågor från Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) till Socialstyrelsen. Två faktorer som i kombination ruckade rutinerna rejält för hur anmälningar om fel i vården ska hanteras på myndighetsnivå. Effekterna syns i Socialstyrelsens högar av obehandlade anmälningar. Enligt Rapport uppgår de i dag till cirka 4 000. Hur lång tid en felaktigt behandlad patient får vänta på upprättelse är oklart. I nyhetsinslaget får vi träffa cancersjuka Lina som fick sin diagnos försenad med två år på grund av vårdcentralens missar. Nu har det gått ett år sedan hon anmälde och beslutet från Socialstyrelsen lyser med sin frånvaro. Det är lätt att förstå hennes frustration.

Syftet med den nya patientsäkerhetslagen var att få ned antalet vårdskador. Det som utredningarna ska svara på är vad som gått fel och hur det kunde hända, inte nödvändigtvis vem som gjort varje enskild tabbe.

Om patientsäkerheten därmed ökat är det i dag svårt att uttala sig om eftersom så få ärenden under den nya lagen har avslutats. Men tydligt är att det i dag råder rättsosäkerhet för de patienter som vill få sina fall prövade – handläggningstiderna är för långa. Det tycks som att flytten från HSAN till Socialstyrelsen skötts med vänsterhanden, utan att hänsyn tagits till en komplicerad myndighetsflytt och det grannlaga arbetet med att utforma en ny rättspraxis.

Ansvarige minister Göran Hägglund (KD) gjorde i medierna en stor affär av den nya lagen när den presenterades för cirka ett år sedan. Men hur själva tillämpningen sedan skulle ske, verkar ha tagit mindre av hans tid och intresse i anspråk.

Förtroendet för sjukvården riskerar att sjunka i samma takt som högarna av anmälningar växer hos Socialstyrelsen. Om den nya lagen på allvar bidrar till färre vårdmissar, har Hägglund all anledning att slå sig för bröstet. Men så länge det finns en risk att patienter på grund av orimligt långa handläggningstider undviker att anmäla missförhållanden, finns däremot ingenting att yvas över.

Läs mer om